Cégvilág

Újabb bírság elé nézhet a Toyota

Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter ma közölte: látni szeretné a japán autógyárnak a biztonság javítására tett intézkedéseinek eredményeit és ha kell, újabb pénzbírságot szabnak ki a Toyotára.

Ray LaHood ma Toyota városban, a cég központjában tett látogatást, egy nappal azelőtt, hogy a világ legnagyobb autógyára jelentést tesz üzleti eredményeiről. A közlekedési miniszter japán látogatásával viszonozta kollégája gesztusát: Szeidzsi Maehara a múlt hónapban járt az Egyesült Államokban és az amerikai kormány Toyotával kapcsolatos intézkedéseit fairnek és pártatlannak nevezte.

A Toyota több mint 8 millió autót hívott vissza a gázpedál meghibásodása miatt és a közelmúltban rekord összegű, 16,4 millió dolláros bírságot fizetett az amerikai államnak, mert bebizonyosodott: késve tett jelentést a meghibásodásokról. Akio Toyoda, a cég elnöke a LaHoodal való találkozás után úgy fogalmazott: erőteljes a fejlődés a cégnél a biztonság tekintetében – jelenti az AP.

Az amerikai miniszter japán útja során a Nissan és a Honda vezetőivel és tárgyal. Ray LaHood egyúttal bejelentette: a közlekedés biztonságát felügyelő NHTSA állományát 67 új alkalmazottal növelik. A tárcavezető elismerte, hogy a Toyota számtalan lépést tett a kommunikáció javítására, de nem tartotta kizártnak, hogy újabb bírsággal sújtják az autógyárat, amennyiben a közelmúltban bevezetett intézkedések nem hoznak megfelelő eredményt.

A Toyota április végén közölte: 6,3 százalékkal növelte eladásait az előző év azonos időszakához képest a milliós visszahívások ellenére. A Toyota márciusban 876 126 autót adott el, 26,3 százalékkal többet, mint tavaly. Ezzel párhuzamosan 82,2 százalékkal növekedett a termelés, amely így elérte a 860 534 darabot az előző hónapban.

Toyota bírság autógyár közlekedési miniszter LaHood büntetés
Kapcsolódó cikkek