Cégvilág

Alex olajországban

Ázsiában az olajárak hétfőn hordónként valamivel 79 dollár alatt ingadoztak, miközben a kereskedők azt figyelik, hogy a közelgő hurrikán milyen kárt okozhat ezen a héten a Mexikói-öbölben működő olajfúró tornyokban.

Az irányadó minőségű olaj ára augusztusi szállításra 6 centtel csökkent szingapuri idő szerint kora délután a New York-i  Árutőzsde elektronikus kereskedelmében és barrelenként 78,80 dollárra esett vissza. Az Alex nevű hurrikán már végigsöpört Mexikó és Közép-Amerika egyes részein és várhatóan felerősödik a következő napokban, amikor a Mexikói-öböl fölé érkezik.

A számítások szerint a hurrikán elkerüli majd azt a területet, ahol a BP hónapok óta dolgozik a felrobbant olajfúrótoronyból kiömlő olajszivárgás megfékezésén. Időközben a National Australia Bank közölte: arra számít, hogy az olaj ára ez év végén barrelenként 84 dollárra nő, de elmarad az általa korábban prognosztizált 87 dollártól – jelenti az AP. A feltörekvő országokban jelentkező erőteljes olajkereslet vélhetően ellensúlyozza majd a fejlett gazdaságokban tapasztalható gyenge fogyasztást - hangoztatta az ausztrál bank.

olajár olajfúrótorony Mexikói-öböl olaj BP
Kapcsolódó cikkek