Cégvilág

Drágább gáz, ármoratórium, áramtőzsde - Energiapiaci változások

Befagynak a lakossági árak, új szereplők a gáz versenypiacán, nyílik az áramtőzsde, indul a gázplatform

Holnaptól ezer köbméterenként mintegy húsz dollárral drágábban érkezik Magyarországra az orosz gáz a forint gyengülése miatt – tudta meg lapunk. Bár Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utasította a gázimportőröket, hogy tárgyaljanak szállítóikkal az importár esetleges befagyasztásáról, információink szerint nem ez a járható út. A gázvásárlási szerződések ugyanis szabályozzák az árak újratárgyalásának lehetőségeit, és erre nyitott a szállító Gazprom is, „az viszont nem indok az ármódosításra, hogy új kormány van, és hogy rossz a magyar gazdaság helyzete” – fogalmaztak lapunknak mértékadó körökből.

Önkényesen a Gazprom sem csökkentheti az árait. Az azok mögött álló szerződéseket számon kérik rajta az orosz hatóságok, a várt árbevételre a társaság hiteleket vett fel, a nyereség terhére pedig a tulajdonos orosz állam jóváhagyásával engedhet az árból. „Tehát nem vállalati, hanem kormányszintű megállapodásra van szükség. Az orosz fél már várja a magyar partner jelentkezését a szerinte rendezésre váró csomaggal, amely az importár mellett tartalmazza a többi folyó ügyet, például a Szurgut Mol-hányadát és a déli gázvezetéket is” – hangsúlyozták. Természetesen az orosz félnek is meglesz a saját érdekei szerint összeállított csomagja, amely alapján tárgyalhat. (Mellesleg máig nincs kinevezve az MFB élére Erős János utódja, kiürült a Déli Áramlat Zrt. magyar oldala, ezért a vezetékprojekt nem haladhat.)
Számos más energiapiaci változásnak is július 1-je a dátuma.

Áramtőzsde
A HUPX áramtőzsde beindulásán részben már túl is vagyunk. „Június 18-án már megkezdte működését a magyar szervezett villamosenergia-piac, amelynek kísérleti üzemét az újonnan csatlakozó piaci szereplőkre tekintettel néhány nappal meghosszabbítottuk” – közölte Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója. A már az indulásakor duplázott, ugyanis az eredetileg vártnál kétszer több piaci szereplő csatlakozott a rendszeréhez, és továbbiakkal is folynak egyeztetések. A tőzsdén induláskor másnapi kereskedés folyna, a jövő évtől már fizikai szállítású havi, éves és napon belüli kereskedés is lehet, két-három éven belül pedig talán beindul a pénzügyi termékek másodlagos forgalma is. A HUPX néhány hónap alatt elérheti a napi 3000 megawattórás forgalmat, a napi fogyasztás 5 százalékát.

Gázplatform
Holnaptól működik az FGSZ Földgázszállító Zrt. internetes gázkereskedelmi platformja, amelynek fő célja a rendszerirányítási és a kereskedési érdekek összehangolása a napon belüli adásvétel bevezetésével. A napi földgáz-
és kapacitáskereskedelmi piac (NFKP) szabványos kereskedési eljárás lesz, tehát nem tőzsde, még csak nem is szervezett gázpiac. Viszont a mintegy húsz, kereskedői engedélyes társaságból tizenegy már regisztrálta magát a platformon – mondták érdeklődésünkre az FGSZ-nél –, és további hattal vannak megálla-podásközelben az egyeztetések. A felületen csak a tervezetthez képest fölöslegben lévő, illetve pluszként igényelt termékekkel lehet kereskedni.

Ármoratórium
Július 1-jétől az aktuális lakossági energiaárak jelentik a tarifák felső határát a szabályozott lakossági piacon, amíg meg nem születik az új, hatósági árszabályozás sémája. A maximálás szerint tehát az áramszolgáltatók tervezett árcsökkentései életbe léphetnek, a gázszolgáltatók emelései viszont nem. Közben egyre több kereskedő hangoztatja, hogy az egyetemes 93-95 százaléka ma is hatóságilag ellenőrzött elemekből áll. Bár mától többet kell fizetni a fővárosban a távfűtésért, de ez esetben a májustól érvényes, de máig halasztott emelésről van szó. Csak a számla kétharmadát kitevő hődíj nő, az alapdíj nem. „Mintaként elküldtük az illetékes minisztériumnak saját árképzésünket, mi ugyanis már három éve befagyasztottuk azokat a költségeket, amelyekre ráhatásunk van” – mondta lapunknak Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. A cég három éve csak olyankor emelt árat, ha nőtt a számára is csak adottságként kezelendő áram vagy gáz ára.
Az árbefagyasztásnak köszönhetően csökken az egyetemes szolgáltatók ügyfeleinek késztetése a szolgáltatóváltásra. A szolgáltatóknak azonban ügyfeleiket kisebb árrés mellett, netán veszteségesen kell majd kiszolgálniuk. Ráadásul a versenypiac bővülése is lassul. Az ott már aktív EMFESZ Kft. az egyetemes piacihoz viszonyított árkedvezményét továbbra is tartja, sőt készülnek a még tárgyalás alatt lévő szerződések megkötésére is. Az E.Onnal fellépő Magyar Telekom kedvezményéről azt közölték lapunkkal a Telekom kommunikációs igazgatóságán, hogy az egyetemes árakhoz viszonyított kedvezmények mértékére rövid távon nem hat sem az egyetemes gázárak befagyasztása, sem az egyetemes áramárak holnapi csökkentése.

Piacnyitás
Holnap lesz a hazai gázpiac nyitásának utolsó lépcsője: kötelezően ki kell lépniük a versenypiacra az óránként 20–100 köbmétert lekötő fogyasztók, azaz mintegy 27 ezer kis- és középvállalat. Eddig is kiléphettek volna, de kevesen tették. Az EMFESZ korábban már mintegy hatezer ügyfelet szerzett meg a fenti körből, az E.Onnál viszont korábban azt hangsúlyozták lapunknak, hogy az ügyfelek akkor is a gázkereskedőnél maradnak, ha július 1-jén nem hoznak semmilyen döntést. A Főgáz erősnek érzi magát az érintett csoportba tartozó társasházi
piacon, a Tigáz és a GdF Suez pedig vonzó csomagokkal készült az egyetemesből versenypiacivá váló ügyfelek fogadására.

energiapiac energiaárak áramárak gázárak
Kapcsolódó cikkek