Cégvilág

Építési megaprojekt a Duna-parton a Reichstag újjáépítőjével

Jövőre indul az utolsó nagyszabású fővárosi Duna-parti városrehabilitáció.

A mintegy százmilliárd forintos önköltségű fejlesztés keretében a Lágymányosi híd déli oldalán, a Duna és a ráckevei folyóág által határolt 14,5 hektáros területen Budapest első fenntartható, környezettudatos városrésze épül meg. Az előírásai szerint egyébként egy évtized múlva már szerte a kontinensen csak olyan házak épülhetnek, amelyek energia szempontjából önellátók.

A Wing Zrt. fejlesztésében megvalósuló, a tervek szerint tíz évig tartó projekt tervezője az angol Foster + Partners, amely először vesz részt magyarországi beruházásban. A nevéhez fűződik egyebek mellett a berlini Reichstag újjáépítése, a londoni városháza vagy a pekingi repülőtér.

A Millenniumi Városközpont folytatásának szánt Duna Passage kerületi szabályozási tervét a múlt hónapban fogadta el Ferencváros önkormányzata, és arra már a főváros is rábólintott. A Vituki hajdani telkére és környékére a londoni székhelyű tervező cég ívelt vonalú, sajátosan legömbölyített lakóházakat, irodatornyokat álmodott meg. A ma még omladozó raktárakkal, elhagyott gyárudvarral tarkított területen épülnek meg egyebek mellett Budapest legmagasabb új kivitelezésű lakóházai.

„A Wing 2006 óta vásárolta fel folyamatosan a különféle tulajdonosoktól a telkeket, a Vituki magas székháza azonban egy kis területtel továbbra is az intézeté marad” – mondta el Noah M. Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója tegnapi tájékoztatóján.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Milleniumi Városközpont Duna Passage Wing Zrt. Vituki Ráckeve Duna-part
Kapcsolódó cikkek