Cégvilág

Félmilliárdos kikötőfejlesztés Pakson

Hatszázmillió forint értékben fejleszti paksi kikötőjét a Sygnus Kft., többek között húszezer tonnás raktár, kamion javítóműhely és irodaház épül még az idén - mondta Sági Tibor ügyvezető az MTI-nek.

Európai uniós forrásból nyertek el 300 millió forintot, amit ugyanennyi önerővel egészítenek ki. Terveik szerint még az idén októberben átadják az új raktárépületet, irodaházat és a javítóműhelyt, illetve egy úgy nevezett felsőpályás betároló rendszert is kiépítenek. A projekt része egy kirakodó daru beszerzése is - mondta az ügyvezető.

Sági Tibor és társa, Németh Tamás 1993-ban alapította a Sygnus Kft-t, amely kizárólag gabonaforgalmazással foglalkozik. Elsősorban kukoricával kereskednek, de búzát, repcét és napraforgót is adnak-vesznek.

Pakson 2002-től építik, fejlesztik folyamatosan kikötőjüket. Az első kétállásos gabonaberakót 2003-ban adták át. "Kényszerű intézkedés volt, kereskedelmi tevékenységünkhöz megfelelő logisztikai háttérre volt szükség. Meg kellett oldanunk, hogy kereskedelmi, külkereskedelmi tranzakcióink ne függjenek másoktól" – fogalmazott Sági Tibor.

2006-ban elkészült Paks II., egy egyállásos kikötő, amelynek tárolókapacitása ma már 45 ezer tonna. Ezt bővítik 20 ezer tonnával, ha levonul a Dunán az ár.

A Sygnus Kft. jellemzően Paks 100 kilométeres körzetében vásárol gabonát. Tolna, Baranya, Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Békés megyében érdekeltek. Jellemzően európai piacon értékesítenek, de azon kívül is vannak feldolgozó, kereskedő és végfelhasználó partnereik, szállítanak takarmánykeverők, malmok, olajgyárak, bioetanol, biodiesel üzemek számára.
Évi forgalmuk saját árufelvásárlásból és exportból 300 ezer tonna, amihez újabb 500 ezer tonna társul bérrakodásból, bérszállításból.

A vízi szállítást bérelt hajóval, a szárazföldit húsz kamionból álló saját járműparkkal oldják meg.

A cég a gazdasági válság ellenére több mint 30 százalékkal tudta növelni forgalmát tavaly. 2008-ban 12 milliárd, 2009-ben 16 milliárd forintot forgalmaztak. Sági Tibor szerint ez egyrészt annak köszönhető, hogy a mezőgazdasági nyersanyagpiacokat nem érintette a válság. Másrészt a cég hozzászokott a szélsőségekhez, kiszámíthatatlansághoz, hiszen a mezőgazdaságnak ez állandó jellemzője. Egyszer aszály van, egyszer özönvíz, nem tudni, mennyi lesz a termés, azt sem, hogy milyen lesz a Duna vízállása, vagy éppen a devizaárfolyam. Szüntelenül résen kell lenni, folyamatosan modellezni a piac várható eseményeit, elemezni a kockázatokat és gyorsan, lehetőleg a konkurenciánál előbb reagálni - hangsúlyozta Sági Tibor.

A Sygnus Kft. paksi telephelyén negyven főt foglalkoztat, a legalacsonyabb bér bruttó 160 ezer forint. A cég a város legnagyobb adófizetőinek egyike.

özönvíz kikötőfejlesztés Paks
Kapcsolódó cikkek