Cégvilág

Lebukott a Dell - Szándékosan adtak el hibás PC-ket

A The New York Times információi szerint a Dell csaknem 12 millió olyan számítógépet értékesít, amelyről tudni lehetetett, hogy rövid időn belül meghibásodik.

A Dellnek bíróság előtt kell felelnie a fogyasztók megtévesztéséért. A The New York Times birtokába került dokumentumok szerint 2003 és 2005 között az amerikai vállalat 11,8 millió olyan OptiPlex PC-t értékesített, amelyekbe a Nichicon által gyártott hibás kondenzátorokat szereltek.

A lap úgy tudja, hogy a Dell saját belső vizsgálata szerint az érintett számítógépek 97 százalékáról valószínűsítették, hogy három éven belül meghibásodnak. A helyzet tovább súlyosbodott, amikor a cég kicserélte az alaplapokat, ugyanis a csere hardver sem működött megfelelően. A Dell állítólag azt kérte az alkalmazottaitól, hogy nem említsék az esetleges hibát, és "hangsúlyozzák a bizonytalanságot" – írja a The Register.

A Dell a közelmúltban megpróbálta rendezni az ügyet, megállapodást kötött az amerikai tőzsdefelügyelettel, és 300 millió dolláros kártérítést fizetett a meghibásodások miatt. Az ügy érdekessége, hogy a céget jelenleg a bíróság előtt képviselő ügyvédi iroda is megégette magát, amikor a Dell elutasította ezer meghibásodott számítógépének javítását.

hibás dell Optiplex bíróság kondenzátor
Kapcsolódó cikkek