Cégvilág

Pár nap múlva olcsóbb lesz a külföldi mobilozás

Július elsejétől az Európai Unió területén (valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak jövő csütörtöktől minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

A hívásindítás elszámolása tavaly július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú. Az SMS-küldés ára is csökken, a júliustól érvényes plafon a mostani 38,94 forint után bruttó 37,88 forint lesz.

Az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként (MB) 1 euróról 0,8 euróra csökken. A nagykereskedelmi árak szabályozása ellenére sok esetben még mindig magas kiskereskedelmi adatroaming-díjak miatt az utóbbi időben sok fogyasztó a vártnál lényegesen magasabb számlával szembesült.

Megújult a szándékolatlan roaming veszélyeire figyelmeztető térkép – jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerdai sajtótájékoztatóján Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK). A szándékolatlan roaming jelensége akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás vagy mobilinternetezés közben belföldön, a határok közelében a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át a készülékünk.

roaming sms mobil NHH
Kapcsolódó cikkek