Cégvilág

Ránézésre kiderülhet, egészséges-e egy élelmiszer

Az Európai Parlament június 16-i ülésén a fogyasztók számára kulcsfontosságú kérdésről – az élelmiszer-jelölésekhez kapcsolódó új jogszabályról – szavaznak a képviselők. Kiderül, vajon az EP-képviselők biztosítják-e a fogyasztóknak azt a lehetőséget, hogy tudatos döntést hozhassanak, amikor élelmiszert vásárolnak.

Független kutatás bizonyítja, hogy a közlekedési lámpák színeit használó színkód rendszer nyújtaná a legnagyobb segítséget a fogyasztóknak abban, hogy gyorsan és könnyedén eligazodjanak: a feldolgozott termékek zsír-, telített zsír-, só-, illetve cukortartalma magas (piros szín), közepes (sárga) vagy alacsony-e (zöld). Ezt a jelölést a csomagolás front, azaz előoldalán kellene feltüntetni, amelyet – a teljesebb kép érdekében – a hátoldalon egy 8 összetevőre kiterjedő részletes leírás egészítene ki – olvasható az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közleményében.

Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) jelölésével ellentétben, melyet az élelmiszeripar nagy része támogat, a színkód rendszer gyors, hatékony és pontos tájékoztatást nyújt a fogyasztók számára az élelmiszer összetételéről, anélkül, hogy átfogó számításokat kellene végezniük a  százalékos összetétel megállapításához.

Éppen ezért az Európai Fogyasztók Szövetségének (BEUC) több tucat tagszervezete, köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület igyekszik felhívni minden érintett figyelmét a kérdés fontosságára – arra, hogy a fogyasztóknak joguk van a tudatos döntést segítő tájékoztatáshoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, egyes uniós fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakoztak az új szabályozás ellen, mivel az szerintük lehetőséget ad arra, hogy egészségtelen ételeket is egészségesnek tüntessenek fel. Több pozitív változást is tartalmaz azonban az elfogadásra váró új rendelet.

Így olvashatóan és a termék nevével egy mezőben tüntetik majd fel annak leírását, a hús- és haltermékeknél pedig minden esetben annak típusát, világosan jelezve, ha az egyik összetevőt lecserélték. A jövőben a hús- és tejtermékeknél, zöldségeknél, gyümölcsöknél jelzik majd a származási ország nevét. Fontos változás, hogy vélhetően elfogadják a 3 milliméteres minimális betűméret kötelezővé tételét.

szavazás Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer OFE szabályozás EU címke jelölés fogyasztóvédelmi
Kapcsolódó cikkek