Cégvilág

Richter-vezér: Kiszorulhatnak a hazai cégek a gyógyszeriparból

A hazai gyógyszeripar jellemzőiről beszélt Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaság Egészségügyi konferenciáján. Hangsúlyozta: A gazdasági válságból történő kilábalás egyik motorja a hazai gyógyszeripar.

Mint mondta, ezt az iparágat a magas hozzáadott érték, kiváló és magasan képzett szakemberek, kiemelkedően magas K+F és a jelentős illetve a biztonságos és magas színvonalú ellátás jellemzi. Azonban hatalmas törések történtek az elmúlt időszakban, bevezették a transzparencia rendeletet, csökkentették a támogatási kulcsokat, így kínálva a magyar piacot az importnak.

Az árcsökkentési kedvezmény egy nyolcadára csökkent (-2,2 milliárd forint/év hazai gyártókra), a három évre vállalt árcsökkentés kedvezménye 1 évre csökken. Ez pedig a hazai vállalatokat sújtotta a legjobban, azokat, akiknek a nemzetgazdasági hozzájárulása a legnagyobb. Egy évvel ezelőtt pedig beindult a „korbácsrendelet”, felemelték a delistázási korlátokat – jelentette ki a Richter vezére.

Ne legyen olyan támogatáspolitika, mely semleges költségvetési hatás mellett káros a hazai gyógyszeriparra – mondta a szakértő. Jelentős problémák között említette az ad hoc jogszabályalkotásnak hatásvizsgálatát érdemi párbeszéd nélkül, nemzetközi ár-összehasonlítást, illetve a sávos kérdését. Úgy látja, a gondok miatt a hazai gyógyszeripar kiszorulhat a magyarországi gyógyszerellátásból és megszűnhet a magyar gazdaság motorja lenni.

A megoldási javaslatok között említette a Gyógyszer-finanszírozási törvény (Gyftv) módosítását, különadók, támogatás-volumen szerződések becsatornázását a gyógyszerkasszába, a jogszabályok pontosítását, valamint az átgondolatlan rendeletek visszavonását.

A szakértő a szükséges lépések között említette a közgyógyrendszer átalakítását, egy reális költségvetési terv kialakítását, valamint a kiszámítható befektetői környezetet. Mint mondta, mindezekhez pedig összehangolt kormányzati akarat szükséges. Kiemelte: a Magyarországon működő gyógyszeripar versenyképessége áll legközelebb a nemzetközi élmezőnyhöz.

Bogsch szerint az új kormány célja a kiszámíthatóság, az átláthatóság a jogszabályokban, és több évre szóló megállapodások a gyártók és az OEP között. A kabinet erősítené a generikus programot, árcsökkentő hatást kifejtve ezzel. Egyúttal lefaragnák a gyártói marketing költségeket és újraszabályoznák a patikaalapítás rendszerét.

További részletek és a konferencia korábbi megszólalói itt

Bogsch Erik gyógyszergyár generikus gyógyszeripar gyógyszergyártó Richter
Kapcsolódó cikkek