Cégvilág

A kaposvári cukorgyár készül a feldolgozó kampányra

Az ország ma már egyetlen működő cukorgyárában, Kaposváron több mint 650 millió forint értékű fejlesztéssel, felújítással készülnek az idei cukorrépa feldolgozó kampányra.

Hájos László, az Magyar Cukor Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a szeptember eleji kampánykezdésre minden munkával elkészülnek.

    A naponta mintegy 300 teherautónyi alapanyag az idén már több "répabevezető" kapun érkezik a gyárba, ezzel tehermentesítik a belváros utcáit. Emellett új vízhűtő tornyokkal és új cukorrépa-ürítő rendszerrel készülnek a 117. kampányra, amelynek során naponta 8000 tonna répát dolgoznak fel.

Folytatják a korábban hulladékként kezelt répaszeletek hasznosításán alapuló, a gyár energiaköltségeit mérséklő biogáz programot, amelynek köszönhetően az idén már a korábbinál szűrtebb víz kerül a szennyvíztisztítóba.

    Hájos László arról is beszámolt, hogy az idén várhatóan jóval több alapanyagot dolgoznak fel a kaposvári gyárban, mint az előző évben, köszönhetően a feldolgozást gyorsító korszerűsítéseknek. A feldolgozási idény azonban a tervek szerint most is 110 napig tart majd. Tavaly csaknem 740 ezer tonna cukorrépából közel 110 ezer tonna cukrot nyertek, míg ebben az évben 800 ezer tonna alapanyaggal számolnak, amelyből mintegy 120 ezer tonna cukrot állítanak elő - mondta a vezérigazgató-helyettes.

    A kampány idején 100 idénymunkást is alkalmaznak, így összességében 300-an vesznek majd részt a cukorrépa feldolgozásában.

mezőgazdaság cukorgyár cukorgyártás
Kapcsolódó cikkek