Cégvilág

A strandokkal minden rendben, de nem árt az elővigyázatosság

Kitűnőnek minősítette a tisztiorvosi szolgálat a kedvelt hazai tavak vízminőségét, megfelelőek a strandok is, de az árvizek miatt a folyóvizekkel csínján kell bánni. Ugyan még csak pár napig volt nyár az idén, de már van áldozata a fürdőzésnek. A tizenhat éves biztonsági szabályok már nem felelnek meg a balesetveszélyes élmény berendezéseknek.

Az idén még nem szabott ki büntetést a fürdőket és strandokat üzemeltető cégekre az országos tisztiorvosi szolgálat, bár Mándy Eszter, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főorvosa azt reméli: a szezon előtti ellenőrzések pozitív tapasztalatai alapján erre nem is lesz szükség. Megszemlélték a strandokat, és nincs panaszuk a vizek minőségére, megvannak a működtetők üzemeltetési engedélyei, megfelelőek a vízkezelés módszerei. Nem csupán a medencék, de a kiszolgáló épületek, a mosdók, a parkok is rendben vannak, megfelelő számú úszómester ellenőrzi a fürdőzőket. Jó minőségű a Balaton és a Velencei tó vize, ám a folyók egyelőre még "érzik" a hetekig tartó esőzések sérüléseit, szerencsére a vizük hőfoka sem csábító. A tisztiorvosok amúgy nem csak a szezon nyitás előtt, hanem évente legalább kétszer mindenhol ellenőriznek, s ha hibára lelnek, úgy utóellenőrzést is végeznek. Nem ritka az akció ellenőrzés, s ha bármilyen panasz érkezik hozzájuk, azt is kivizsgálják.

Immár három éve kizárólag vízforgatós berendezéseket alkalmazhatnak a medencés fürdőkben, amelynek célja, hogy a víz mozgása egyenletes legyen. A medencébe került szennyeződések ugyanis a víz tetején "megülnek", onnan kell folyamatosan lefolyatni azt. A doktornő nem tudja elhallgatni: sokan, annak ellenére, hogy mindenhol öles betűkkel figyelmeztetik őket a fürdés előtti kötelező zuhanyozásra, a medencében mossák le az olajos izzadtságot, ami nem csak illetlen, de a szenny mások egészségét is károsítja.

Amúgy a vízforgatós rendszerrel meghatározott időrendben fertőtlenítőt is adagolnak a medencébe. A tisztiorvosok időszakos ellenőrzései mellett az üzemeltetőknek folyamatosan vizsgálni kell a víz minőségét, s, hogy megfelelő-e a fertőtlenítőként alkalmazott klór mennyisége, s naponta legalább kétszer bakteriológiai mintát is kell venniük. Mindezt dokumentálni kell, hogy a hatóságnak bármelyik pillanatban bemutathassák azt.

A gyógyvizes strandok medencéiben a vízforgatós rendszer helyett az úgynevezett töltő-ürítő berendezést alkalmazzák, aminek oka a gyógyvíz értékes összetevőinek megmentése a fürdőzők számára. Ezeken a helyeken a víz utánpótlás a medencék aljáról történik, de itt is folyamatos a medencékben a vízcsere.

Rendben vannak a strandok épületei, bár a gazdasági-pénzügyi válság itt is tapasztalható – mondja Mándy Eszter. Kevesebb jut a felújításokra, ezért itt-ott repedezett a csempe és a padlóburkolat. Ezeket a hibákat is ki kell javítani, mivel a repedésekben – a meleg és a nedvesség hatására – könnyen megülepedik a gomba.

Az egész ország fölkapta a fejét tavaly, amikor két gyermek vidám strandolása halállal végződött. Az egyik esetben a medence egyik lefolyójának rosszul rögzített fedőlapjára lépve sodorta el a gyermeket a lefolyó víz, a másik esetben a felnőttek figyelmetlensége miatt merült el és fulladt meg a gyermek. A főorvos asszony arra figyelmeztet: nem elég az úszómester figyelme, a zsúfolt medencékben a szülők ne hagyják magukra a kicsiket, mert nagyon könnyen bekövetkezhet a baj.

Úgy látja egyébként, hogy mára elavultak az 1996-os biztonsági szabályok, hiszen számos élmény berendezés került a medencékbe, amelyek bizony balesetveszélyesek, komoly műszaki hátteret igényelnek. Szükség van a mai állapotoknak megfelelő jogi szabályozásra – tette hozzá.

Az idén valószínűleg sokan keresik föl a hazai tavakat, akiknek jó hírrel szolgál a főorvos asszony: a Balaton és a Velencei tó vize kitűnő minőségű. Az ÁNTSZ által engedélyezett, és üzemeltető által működtetett szabad strandok is jók, megvannak a szükséges mellékhelyiségek, zuhanyozók, szemetes kosarak. Ám vannak olyan szabad strandok is, ahol nem tiltott a fürdés és úszás, de ott nincs meg az előzőknél említett komfort.

Megfelelő minőségűek a fürdésre engedélyezett bányatavak is. Ám sokszor hiába kitűnő ez utóbbiak vízminősége, mégsem alkalmasak a fürdőzésre. Nem véletlen a tiltás, hiszen ahol nincs kiépített partszakasz, ott könnyen belecsúszhatnak a vízbe, s még a jól úszók is belefulladhatnak. A természetes vizek hőfoka amúgy alacsonyabb a medencékénél, ezért ha valaki kihevülten fejest ugrik a tóba, netán legurított előtte egy-két sört, könnyen szívbénulást kaphat, és akkor nincs menekvés. Az idei pár napos nyárnak már sajnos vannak vízbe fulladt áldozatai.

A drasztikus esőzések miatt a hazai folyók alkalmatlanok a fürdésre, egyrészt a hőfokuk, másrészt a szennyeződés, a különféle úszó tárgyak miatt. Egyébként a Duna és a Tisza főága kevés helyen alkalmas csak a fürdőzésre. Előző a mosoni, a ráckevei és a fad-dombori szakaszán tiszta, a Tiszán is megvannak az ÁNTSZ által kijelölt fürdőző helyek. Ám a kihelyezett tiltó táblákat komolyan kell venni, hiszen alapos ok miatt kerültek oda – tette hozzá a főorvos asszony.

bányató úszás ÁNTSZ balesetveszély Duna strand Balaton Tisza vízbe fulladás
Kapcsolódó cikkek