Cégvilág

Átvilágítják a kórházakat

Bizonyára tudja már az egészségügyért felelős államtitkár, hogy az idén nem jut többletpénz a költségvetésből a rábízott intézményeknek. Ezért az ígérgetés helyett mozgósítja a kórházak tartalékait.

A betegutak ésszerű átalakításától, a drága és speciális gyógyítóeljárások centrumokba terelésétől, a közös informatikai és gyógyszerközbeszerzésektől milliárdokat remél.

A kórházak szakmai szervezetei támogatják a törekvéseket, bár kijelentették, hogy a két évvel ezelőtti büdzsével megegyező pénzből – az ágazatot átlagosnál is jobban sújtó mellett – nem képesek garantálni az elvárt szolgáltatásokat. A mindennapi létük forog kockán, ezért többletpénz híján a kormánynak fontolóra kell venni a térítésmentes tb-ellátások körének szűkítését.

Úgy tűnik, talán most nem lesz kapkodás, s a tárca a szakma javaslatai alapján dolgozza ki a változtatás irányait. Az első lépésről tegnap megegyeztek. E szerint egységes elvek alapján megkezdik a kórházak adósságának mindenkire kötelező felmérését, ez alapján szabható meg az ágazat valós forrásigénye. S ha a megtakarításból vagy valami csoda folytán máshonnan pluszpénz kerül az ágazatba, azt az intézményrendszer gazdaságosabb működésére, a kritikus emberierőforrás-hiány pótlására fordítják.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

 

kórházak tartalék átvilágítás
Kapcsolódó cikkek