Cégvilág

Az EU törvénytelenül támogatta az Airbust

Az Európai Unió illegálisan nyújtott támogatást az Airbus repülőgépet gyártó EADS óriás cégnek - olvasható a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) döntésében.

A WTO egy hat évvel ezelőtt, az Egyesült Államok által benyújtott panasz nyomán kezdett vizsgálatot az ügyben, de a döntést csak most hozták nyilvánosságra. A szervezet szerint az európai kormányok tisztességtelen módon finanszírozták az EADS-t kockázatmentes kölcsönök, valamint a kutatás és az infrastruktúra finanszírozása révén - jelenti a BBC.

Ám a WTO megállapítása szerint az EADS-nak nyújtott európai támogatás nem hatott ki az Egyesült Államok repülőgépiparának profitjára vagy a szektor munkahelyeinek számára. Ezzel a Világkereskedelmi Szervezet cáfolta azt az amerikai állítást, miszerint az állami támogatás anyagilag kihatott az ágazatra. A WTO a támogatások visszavonására kérte fel az érintetteket, az Egyesült Államok pedig mérföldkőnek számító győzelemként értékelte a döntést, bár egyelőre nem tudni, hogy él-e fellebbezési jogával Brüsszel. Az EU egyébként hasonló tisztességtelen gyakorlattal vádolja az Egyesült Államokat, mert Washington állítása szerint illegális eszközökkel juttatta előnyhöz a Boeinget.

Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa úgy nyilatkozott, a vitatkozó felek helyzete csak akkor válik világossá, ha a WTO a Boeing ügyében is dönt.

Az EADS és a Boeing, és ezzel az és Washington közötti vita a közelmúltban újra fellángolt, ugyanis az európai repülőgépgyártó azt állítja, hogy az amerikai fél úgy írt ki egy 35 milliárd dolláros, szállító repülőre vonatkozó pályázatot, hogy az a Boeingnek kedvezzen. Az Airbus gyártója és amerikai partnere, a Northrop Grumman idén márciusban bejelentette, hogy az állítólag tisztességtelen feltételek miatt visszavonja ajánlatát.

Májusban az amerikai kormány meghosszabbította a tender határidejét, az EADS pedig közölte: ezúttal egyedül száll ringbe az amerikai légierőnek gyártandó gépek gyártásáért. 2008-ban egyébként az Airbus gyártója már megnyerte ezt a pályázati kiírást, de a döntést akkor a Boeing megtámadta, amelyet ezután megsemmisítettek.

Airbus Világkereskedelmi Szervezet WTO tender Boeing EADS szállító
Kapcsolódó cikkek