Cégvilág

Forma 1: történelmi kiállítás Budapesten - Fotó!

Szombaton nyílik Budapesten a Forma 1 történetét bemutató kiállítás, 8 korabeli versenyautóval, amelyek összértéke meghaladja a 700 millió forintot.

A száguldó cirkusz 1950 és 2006 közötti történetét egyéb relikviákkal és filmritkaságokkal bemutató különleges gyűjtemény először látható a közép-kelet-európai régióban. A legelső Grand Prix-t 100 évvel ezelőtt rendezték, amelyet később három kategóriára, Formula 1-re, 2-re és 3-ra bontottak. A Formula One az 50-es évek végére már az autósport csúcsát jelentette. A sportágban manapság forintra átszámolva szezononként több százmilliárdot költenek technológiára és formatervezésre, csak a versenyautók motorhatékonyság-optimalizálására évente több mint 170 milliárd forintot fordítanak.

A Donington Grand Prix Collectionként is ismert versenyautógyűjteményt a Formula One nagy rajongója az angol Tom Wheatcroft hozta létre 1973-ban. A Donington kollekcióból a londoni Design Museum az 1950 és 2006 közötti időszak egyes modelljeit 2006 óta utazó kiállítás formájában mutatja be.

A kiállítás Anglia, Finnország, Japán és Új-Zéland után az LG Electronics jóvoltából idén Magyarországon mutatkozik be. A rendezvényen az 1950-es évek modelljei közül látható az összesen 126 nagydíjon futott Cooper T51, amely 1959-ben szilárdította meg a Formula 1-ben a farmotoros autók fölényét, és a Lotus 18 1961-ből, amelynek különleges kialakítású futóműve a kanyarodásnál jelentősen csökkentette a tömegelmozdulást és a dőlést. A kollekcióból ez utóbbi az egyetlen, különösebb felkészítés nélkül is működőképes autó, ami nemrégen még rally versenyeken indult. Ez egyben a kiállítás legdrágább darabja, értéke 1 millió angol font (kb. 350 millió forint).

A kiállításon látható még a Jackie Stewart által is vezetett British Racing Motors BRM P83 modell, a McLaren csapat első futamgyőzelmét hozó McLaren M7A 1966-ból, valamint egy BRM P160-as autó, amellyel a valaha megrendezett egyik legizgalmasabb versenyen, az 1971-es Monzai Nagydíjon Peter Gethin szerezte meg a győzelmet. A kiállításon megtekinthető az 1988-ban mérnöki mesterműnek számító McLaren MP4/4. Az autó sikerét a híres versenyzőpárosnak Alain Prostnak és Ayrton Sennának köszönhette..

A Williams FW14B érdekessége pedig, hogy Nigel Mansell 1992-ben kilenc futamgyőzelmet aratva világbajnoki címet szerzett az autóval, sőt a csapat is megnyerte a konstruktőrök világbajnokságát, a csapattárs Riccardo Patrese pedig egy futamgyőzelmet szerzett és hatszor lett második. Nyolcadik autóként pedig 2006-ból egy McLaren MP4-21 pontos, motor nélküli mása tekinthető meg, amelyet Kimi Räikkönen és Juan Pablo Montoya is kormányzott.

LG autóverseny McLaren Forma 1
Kapcsolódó cikkek