Cégvilág

Létrejött az Axel Springer-Ringier kelet-európai fúziója

A tegnapi nappal megkezdte működését az Axel Springer-Ringier vegyesvállalat, miután a cégek Magyarországon kívül minden érintett piacon megkapták a versenyhivatal engedélyét. A közös cég a két társaság közleménye szerint a Ringier Axel Springer Media AG nevet kapta.

A márciusi 23-án tett bejelentés után kevesebb mint négy hónappal, július 1-én megkezdte  működését a lapunkat is kiadó Axel Springer és a Ringier közös kelet-európai vállalkozása. A név a felek megállapodása alapján Ringier Axel Springer Media AG lett. Az elnevezés az új vállalat két erős és nemzetközi szinten vezető európai médiavállalatában meglévő gyökereire utal. A most következő integrálási időszak során kerül sor a felek részéről bevitt vállalatrészek összevonására és az új társaság belső szerkezeteinek kiépítésére.

A versenyhivatalok már szinte minden piacon, így Ausztriában Csehországban Lengyelországban, Németországban, Svájcban, Szerbiában és Szlovákiában már jóváhagyták az egyesülést. A két társaság közös közleménye alapján Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal döntése még függőben van, így a honi cégek új vállalatba integrálása ennek függvényében, következő lépésként valósul majd meg.

Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét helyezi az új társaság fennhatósága alá, a Ringier pedig a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit. A vállalat székhelye Zürich lett, s a becslések szerint közel 414 millió eurós forgalmával, 62 milliós EBIDITA-val, 4800 alkalmazottjával a régió egyik legnagyobb médiavállalataként működik majd tovább.

Az új cég a célkitűzés szerint három-öt éven belül a tőzsdén is megjelenik majd. A vezetés Florian Fels kezében összpontosul, aki legutóbb a Ringier AG közép-európai vezérigazgatója (CEO) és ezt megelőzően a lengyelországi Axel Springer ügyvezetését látta el hosszú éveken keresztül. Mark Dekan vállalja az első számú pénzügyi vezető beosztását (CFO), a szakember 2008 óta látja el az Axel Springer AG pénzügyek és szolgáltatások területének gazdasági irányítását.

fúzió Ringier versenyhivatal média Axel Springer vegyesvállalat egyesülés
Kapcsolódó cikkek