Cégvilág

Sirályszárnyas csúcsautó a Mercedestől - Fotó

A Mercedes-Benz bemutatta az SLS AMG-t, a sirályszárnyas csúcsautót a legnagyobb, németországi gyárban állítja elő a cég.

Az AMG-t 6,3 literes V8-as első középmotorral szerelik, ami 571 lóerős csúcsteljesítményt jelent. Ezzel első ízben mutat be a Mercedes-Benz és az AMG alumínium karosszériájú és futóművű autót. Ez jelentős súlymegtakarítást eredményez a hagyományos acélhoz képest, úgyhogy vezető nélkül mindössze 1 620 kilogramm a DIN szabvány szerint mért saját tömeg.

Nulláról szára 3,8 másodperc alatt gyorsul a szárnyasajtós, csúcssebessége 317 km/óra. A motorteljesítményt  karbon-tengely vezeti a hátsó hídhoz. A sebességváltót egybeépítették a differenciállal (Transaxle-elrendezés) és "Torque Tube" (nyomatékcső) útján kötik össze a motorházzal. Ebben helyezkedik el a motor fordulatszámával forgó karbon-tengely.

Az SLS AMG sorozatgyártása Sindelfingenben, a Mercedes-Benz legnagyobb gyártóüzemében indul. Az SLS jórészt kézi munkával készül - az alumínium térváztól a motoron át a végszerelésig. A vázat és az alumínium karosszériát a Magna Steyr Fahrzeugtechnik GmbH állítja elő, az ausztriai Grazban.  Kézzel dolgoznak az AMG motorüzemében (Affalterbach) is, ahol az "egy ember, egy motor" elven készül a 420 kilowattos AMG 6,3-literes V8-as gép.

A cég egyébként bemutatatta a típus elektromos változatát, az E-Cellt is, amelynek teljesítménye – károsanyag kibocsátás nélkül – alig marad el az SLS-étől.

SLS sirályszárnyas AMG Mercedes
Kapcsolódó cikkek