Cégvilág

Aratnak a vírusirtónak álcázott kártevők - Hazai toplista

A második negyedévnek informatikai biztonsági szempontból is a júniusi labdarúgó világbajnokság adott egyedi hangulatot - kommentálta az elmúlt hónapok vírus körképét Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

Számítottunk rá, hogy a számítógépes bűnözők kihasználják majd a VB iránti felfűtött érdeklődést, így is történt. Valósággal áradtak az olyan üzenetek, amelyek egy állítólagos FIFA-hírt használtak csalétkül.

Ezzel igyekeztek rávenni a címzettet: nyissa ki a levél csatolmányát. Persze a mellékelt küldeményben szinte mindig valamilyen kártevő lapult. Erőteljesen jelen voltak az e-mailben küldözgetett Javascript letöltő kártevők, amelyek spamet és trójaiakat egyaránt terjesztettek – tette hozzá a szakember.

Emellett szakadatlanul ostromolták a magyar felhasználókat is a botnetekhez és a hamis antivírus alkalmazáshoz köthető kártevők. Az utóbbiak a gép megtisztításával kecsegtetnek, ám valójában vagy semmit nem végeznek, vagy valamilyen kártékony tevékenységbe fognak. Akárhogy is, készítőik pénzt kérnek értük, vagyis üzleti vállalkozásról van szó.

Hogy mennyi pénzt hozhat ez az üzletág a bűnözők konyhájára, jól jelzi, hogy egy nemrég kezdődött amerikai bírósági tárgyalás vádirata szerint egy nemzetközi trió több mint 100 millió dollárt zsebelt be ilyen szoftver árusításából.

Már nagyjából minden hetedik rosszindulatú program, amivel a Google találkozik a világhálón, a hamis vírusirtók családjába tartozik – közölte nemrég a keresőóriás egy konferencián. Tavaly január és idén február között összesen 240 millió weblapot elemzett a Google, közülük nem kevesebb, mint 11 ezerről derült ki, hogy hamis antivírus programot terjeszt. A Google kutatói a vizsgált időszakban hétről hétre több hamis vírusirtót terjesztő domainnel találkoztak. Míg tavaly január első hetében 93 különböző csalárd antivírus domaint észleltek, idén január utolsó hetében már 587 volt a számuk.

virusbuster világbajnokság kártevő Google vírusirtó
Kapcsolódó cikkek