Cégvilág

Fura időzítés - Rajtaütésszerűen távozik a GM vezére

Ed Whitacre, a General Motors vezérigazgatója tegnap este bejelentette távozását, ezzel nem kis meglepetést okozva cég vezetésének.

Bár Whitacre mindig is hangsúlyozta, hogy csak átmenetileg vállalja a GM vezetését, a bejelentésének időzítése még a cégvezetést is meglepte, hiszen az autógyártó óriás vélhetően ma, vagy hétfőn jelenti be a tőzsdei bevezetéshez szükséges első lépéseket.

A 68 éves szakértő helyét szeptembertől Dan Akerson veszi át. Akerson eddig nem szerzett nevet az autóiparban, a magánbefektetőt az Obama-kormány nevezte ki a cég vezetőjének azért, hogy részt vegyen az 50 milliárd dolláros állami segély felügyeletében.

A Reuters értesülései szerint Whitacre bejelentése meglepte a GM igazgatótanácsát, mivel a menedzsment arra számított, hogy a vezér az év végéig posztján marad, és levezéreli a tőzsdei bevezetést, amely minden idők egyik legnagyobb IPO-ja lesz az Egyesült Államokban. Az igazgatótanács felajánlotta Whitacre-nek, hogy hosszabbítsa meg az év végén lejáró mandátumát, amit azonban ő elutasított. Ezután Washington döntött az új vezető személyéről, bár a hírek szerint semmilyen feszültség nem volt Whitacre és az Obama-kormány között.


 

Obama vezérigazgató Whitacre General Motors GM
Kapcsolódó cikkek