Cégvilág

Munkacsoportot hoznak létre az árambiztonság javítása érdekében

Munkacsoportot hoz létre a Magyar Energia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és három áramszolgáltató cég az árambiztonság javítása érdekében - jelentették be a felek csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A megállapodás a katasztrófavédelemi főigazgatóság és az energiahivatal vezetői, valamint a Budapesti Elektromos Művek, az E.ON és az EDF DÉMÁSZ képviselői között jött létre.

A munkacsoport szakértői szeptember 15-ig egységesítik javaslataikat, amelyek célja egyebek mellett, hogy a felek közötti információáramlás gördülékenyebbé, az extrém időjárási viszonyok miatt adódó áramkimaradásokat követő helyreállítás pedig gyorsabbá váljon.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a megoldandó feladatok között említette mobil, nagyteljesítményű aggregátorok rendszerbe állítását a katasztrófavédelem regionális mentőbázisain, a nagyfeszültségű vezetékek környezetének megtisztítását, valamint azt, hogy a meteorológiai riasztásokat mielőbb átadják az áramszolgáltató vállalatoknak.

A főigazgató elmondta: céljuk egy olyan hatósági együttműködési megállapodás megkötése, amely minden szolgáltatóra egyformán vonatkozik.

Bakondi György arra is kitért, hogy tájékoztatta az áramszolgáltató cégek képviselőit az ősszel az Országgyűlés elé kerülő, a "kritikus infrastruktúrák" védelméről szóló jogszabály előkészítésének folyamatáról, s hozzátette, hogy a törvényjavaslatról újabb egyeztetést kezdeményez majd.

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón ismertette: 2009-ben 614 tartós áramkimaradás volt Magyarországon, s azok 802 ezer fogyasztót érintettek, míg az idei évben eddig 887 tartós üzemzavar történt, 836 ezer fogyasztót érintve.

Emlékeztetett arra, hogy - kisebb természeti csapás esetén - a javítást négy órán belül meg kell kezdeni, a szolgáltatást pedig huszonnégy órán belül helyre kell állítani, ellenkező esetben - januártól automatikusan - kötbér jár a fogyasztónak.

munkacsoport áramszolgáltató árambiztonság
Kapcsolódó cikkek