Cégvilág

Ugrásra kész építőipar

Buktatók az energiatakarékossági célú lakás- és intézményfelújítási programban

Korszerűsítés. Ígéretes a kormány 2011-ben induló, energiatakarékossági célú lakásfelújítási programja, amelyre a tervek szerint évi 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Egyelőre azonban meglehetősen sok még a vele kapcsolatos feladat, sőt, számos buktatója is lehet a végrehajtásának. Szakértők szerint ugyanis most még nem látni, összességében lesz-e elég pénz, megfelelő minőségű építőipari alapanyag, berendezés, és főleg áll-e majd rendelkezésre elegendő számú szakképzett munkaerő az óriásvállalkozáshoz.

A program évi százezer (később 150-200 ezer) lakás felújítását célozta meg, az állami segédlettel megvalósítandó rekonstrukcióra leginkább az 508 ezer paneltulajdonos szorulhat rá. Összességében azonban nem csak lakásokról van szó, a projekt a közintézmények energiatakarékos korszerűsítését is magában foglalja. A hazai építőanyag-ipari cégek az eddigi piaci pangás miatt ugrásra készen várják az esetleges megrendeléseket, de elbukhatnak az olcsóbb kínai és egyéb távol-keleti importnyomás miatt.

A szakma ennek kivédésére megfelelő kormányzati ösztönzőket és EU-konform piacvédelmet vár. Egyelőre csak a közintézményekhez vehető fel jelentősebb uniós forrás, mert Brüsszel elvileg nem támogat magángyarapodást segítő beruházást.

 

EU-konform piacvédelem magyar ipar építőipar
Kapcsolódó cikkek