Cégvilág

Veszélyes zöldségektől óvnak Bulgáriában

A Levegő Munkacsoport több országban is vizsgálta a zöldségeket és gyümölcsöket, és azt találta, hogy jóval több növényben van több vegyszermaradék, mint amennyit gondolnánk.

Vigyázzanak a Bulgáriába készülők, illetve az ott nyaralók a dél-európai országban vásárolt zöldségekkel vagy gyümölcsökkel – tanácsolja Simon Gergő, a Levegő Munkacsoport programvezetője. Nyár elején ugyanis a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban és Bulgáriában helyi zöld szervezetek bevonásával vizsgált zöldség-, és gyümölcsmintákat - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádióban.

Utóbbi országban a vizsgált termékek csupán hét százaléka nem tartalmazott vegyszermaradékot. Bulgáriában mind az ott termelt, mind az importált termékek között voltak olyanok, amelyek a határérték felett voltak szennyezettek szermaradékokkal, illetve találtak bennük olyan anyagokat is, amelyek nem forgalmazhatóak az Európai Unióban.

A bolgár mintákban olyan mértékű vegyszer-koncentráció volt, amely már egészen kis mértékben is veszélyes a gyerekekre és a magzatokra. A vizsgálat szerint a csehországi zöldségek és gyümölcsök voltak a legtisztábbak. Ott a minták 70 százaléka egyáltalán nem tartalmazott kimutathatósági határ feletti vegyszermaradékot.

A Levegő Munkacsoport által beszerzett magyar termékek 21 százaléka volt tiszta. Egy itthoni paradicsomban és uborkában az EU-ban már betiltott procimidon volt. Simon Gergő szerint ennek ellenére nincs nagy baj. A magyar szezonális termékek általában sokkal jobb minőségűek és tisztábbak, mint az külföldről hozott. Különösen a mediterrán régióból, azon belül is az Európai Unión kívülről hozott termékek szoktak a legszennyezettebbek lenni – magyarázta Simon Gergő.

gyümölcsök vegyszerek
Kapcsolódó cikkek