Cégvilág

49 évig szolgáltat Zilahon az RFV

Az RFV Nyrt. nyerte meg a románai Zilah önkormányzata által a város távfűtési rendszerének korszerűsítésére és üzemeltetésre kiírt koncessziós pályázatot. Az RFV 9 Mrd forint összegű 4 éves fejlesztési programot tervez megvalósítani. A város távhő szolgáltatását 49 évre nyerte el az RFV többségi tulajdonában lévő leányvállalata, évi 4 millió forint koncessziós díj mellett. RFV a projekt pénzügyi hatásaként évi 1,5 Mrd forint összegű EBIDTA-val számol. A zilahi beruházás lesz a vállalat eddigi legnagyobb fejlesztése.

Zilah önkormányzata a mai napon hirdette ki, hogy az RFV Nyrt többségi tulajdonában lévő leányvállalata nyerte meg a város távhő rendszerének korszerűsítésére, üzemeltetésére és teljes körű távhő-szolgáltatásra kiírt pályázatát. A szerződéskötés még várhatóan 30 napot vesz igénybe. A fűtést a régi rendszeren az RFV 2010 november 15-ig tervezi megkezdeni. A most induló 4 éves időtartamú beruházási program összköltsége 9 Mrd forint, amelynek 70 százaléka várhatóan már a 2010-es és 2011-es üzleti évben megvalósul. Ezzel az RFV már a második romániai város távhő-rendszerének kiépítését és üzemeltetését nyerte el rövid időn belül. 

A zilahi projekt EBIDTA termelő képessége mintegy 5000 visszacsatlakozó lakás esetén is már évi 1,5 Mrd forint, évi 4 Mrd forint árbevétel mellett. A programot az RFV 30 százalékban saját tőkéből, 70 százalékban bankhitelből, illetve a kötvényprogram keretében kibocsátandó kötvényekből kívánja finanszírozni. Az RFV eddig összesen 7 Mrd Ft értékben valósított meg beruházásokat, a zilahi beruházás lesz a vállalat eddigi legnagyobb fejlesztése.

Zilahon a távfűtési szolgáltatást a múltban 21.000 lakás vette igénybe, azonban a szolgáltatás nagymértékű leromlása miatt jelenleg csupán 750 lakás és 45 intézmény csatlakozik a hálózatra. Lakossági felmérések is alátámasztják az RFV azon várakozását, hogy 2 éven belül a lakosság jelentős része igénybe veszi majd a távfűtési rendszert. A gyors visszacsatlakozást segíti a távhő-szolgáltatás nemrégiben megváltozott román jogszabályi környezete is, amely szerint a hálózatról leválóknak kell viselni a távhő-hálózat ebből fakadó veszteségét.

Az önkormányzati és lakossági fogyasztók mellett a környék ipari fogyasztóinak energiaigényét is kiszolgálja majd a vállalat. Korábban több ipari fogyasztó energiaigényét is a távhő vállalat elégítette ki, akik a lakossághoz hasonlóan az elégtelen minőségű szolgáltatás miatt váltak le a távhő-rendszerről. Az RFV megoldása lehetőséget biztosít számukra, hogy az egyedi energia-előállításnál olcsóbban jussanak energiához. Az ipari fogyasztók és a város lakosságának hőigényében mutatkozó műszaki és ellátási szinergiák nagy lehetőséget teremtenek az RFV számára a fogyasztók együttes, hatékony kiszolgálására.

A projekt környezeti fenntarthatósága és a gazdaságosság érdekében az RFV az energiahatékonysági fejlesztések mellett erőteljesen támaszkodik megújuló energiaforrásokra is. Az ipari fogyasztók ellátásának céljából a vállalat nagy hatékonyságú kogenerációs energiatermelő-rendszert tervez üzembe helyezni, és a hőtermelő kapacitás további jelentős részét pedig biomassza kazánok fogják biztosítani. A hálózat felújítása során a rendszer hatásfokának nagymértékű növelését, a szolgáltatás biztonságának és minőségének drasztikus javítását fogja elérni a vállalat. Az RFV által tulajdonolt, illetve üzemeltetett hőkapacitás eddig 75 MWt volt, a zilahi rendszer teljes hőkapacitása további 75 MWt, a villamos kapacitás pedig 10 MWe lesz.

Kassai Ákos, az RFV Nyrt. vezérigazgatója szerint a zilahi pályázat elnyerése fordulópont a társaság fejlődésében. A projekt mérete kiemelkedik az eddigi beruházások közül. Az önkormányzati és lakossági ügyfélkör pedig kiegészül az ipari fogyasztók kiszolgálásával.
„Zilahon a környezetbarát csúcstechnológia alkalmazása révén elérendő hatékonyság növekedés, az ellátás jelentősen emelkedő színvonala, valamint a 49 éves szolgáltatási jog együttesen biztosítja majd az átlag feletti részvényesi értékteremtést.”- állítja a vezérigazgató.

 

Románia kassai ákos zilah távfűtés rfv
Kapcsolódó cikkek