Cégvilág

Bemutatkoztak az új Stadler vonatok - Fotók

A Stadler Rail Csoport idén is részt vett a szeptember 21 és 24 között megrendezett InnoTrans-on, amelyet a legjelentősebb nemzetközi vasúti vásárként tartanak nyilván.

A múlt hét pénteken befejeződött eseményen a Stadler is kiállította új fejlesztésű járműveit. Az InnoTrans-on a Stadler először mutatta be nagy nyilvánosság előtt a FLIRT továbbfejlesztett intercity változatát, a téli időjárásra is felkészített Nordic (északi) FLIRT-öt, a KISS névre keresztelt, teljesen új fejlesztésű emeletes motorvonatot, és a dízel GTW-k negyedik generációs változatát.

A Stadler magyar leányvállalata mindhárom járműtípus gyártásában részt vesz, a kiállított járművek közül pedig az északi FLIRT-ök kocsiszekrényeinek hegesztését végzi. A Stadler stand otthont adott továbbá a teljesen alacsonypadlós bergeni Variobahn villamosnak is.

A Stadler először 2008. augusztus 31-én kapott egymilliárd svájci frank értékben megbízást a Svájci Szövetségi Vasúttól 50 darab emeletes villamos motorvonat legyártására. A megbízás óta a svájci vasúti járműgyártó vállalatcsoport további megrendelésekkel bővítette referenciáit, és összesen 125 emeletes villamos motorvonatra kapott eddig megbízást. Az ausztriai Westbahn GmbH 7 darabos emeletes intercity flotta gyártására szerződött, míg a Németországban működő Ostdeutsche Eisenbahn GmbH (ODEG) 16 darab KISS vonatot rendelt a svájci cégtől.

A Stadler megbízást kapott a svájci vasúti üzemeltető BLS AG-től is, amelyik a berni S-Bahn rendszer részére rendelt 28 darab KISS vonatot, míg a Svájci Szövetségi Vasút a közelmúltban további 24 emeletes vonattal egészítette ki korábbi megrendelését. A szolnoki üzem az emeletes kocsiszekrény különböző elemeinek hegesztésével vesz részt a gyártásban, a magyar közreműködéssel készülő járművek Németországban, Berlin-Brandenburg tartományban közlekednek majd.

A Stadler Szolnok Kft. a működése megkezdése óta részt vesz a csoport legsikeresebb vonatának, a FLIRT-nek a gyártásában. A hazai üzem sikeresen kapcsolódott be már a Magyar Államvasutak számára gyártott 60 db FLIRT vonat utolsó hét szerelvényének elkészítésébe is. Azóta a magyar szakemberek már a dízel GTW vonatok, és az új fejlesztésű emeletes motorvonatok gyártásában is részt vesznek. A szolnoki üzem fejlődése töretlen, a gyár 2009 elején 30 emberrel kezdte meg a működést és év végéig folyamatosan emelkedő létszám mellett 52 darab kocsiszekrényt gyártott le. Jelenleg a létszám már meghaladja a 170 főt, a kapacitás pedig várhatóan év végére meghaladja a 120 kocsiszekrényt. A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. szeptember 11-én állította forgalomba az első olyan FLIRT típusú villamos motorvonatot, amelynek kocsiszekrénye.


[enews_gallery id='428214']

vasút vasúti vásár InnoTrans Stadler vonat motorvonat FLIRT Kiss
Kapcsolódó cikkek