Cégvilág

Milliókat kaptak a kórházak -Szétosztották a pénzt

A szakminiszter igazságossági és sürgősségi alapon osztott szét pénzt

A nemzeti erőforrás miniszter, Réthelyi Miklós igazságossági és sürgősségi szempontok alapján osztott szét tíz kórháznak 14 és 160 millió forint közötti többletpénzt a napokban – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére az ágazatért felelős államtitkárság. A felosztható összeg a gyógyító-megelőző költségvetés idei finanszírozási keretéből maradt meg, az nem terheli a költségvetést.
A hatályos jogszabály szerint a 2010-es OEP-finanszírozási évben (2009. november 1. és 2010. október 31. közötti időszakban) a miniszternek a fekvőbeteg-ellátásban váratlan esemény vagy előre nem látható módon bekövetkezett ellátási szükségletek rendezésére 80 ezer úgynevezett „súlyszám” állt rendelkezésére. (Ez az OEP által finanszírozott teljesítmények növelését teszi lehetővé.) Ennek legnagyobb részét – közel 95 százalékát – az előző egészségügyi vezetés az időarányosságot figyelmen kívül hagyva hét hónap alatt kiosztotta, így az új tárcának a kormányzati átadás-átvételt követően a finanszírozási évből hátralévő öt hónapra mindössze 4222 elosztható „súlyszámnak” megfelelő finanszírozásra való összeg maradt – jelentette ki az államtitkárság.
A járóbeteg-szakellátás területén is – hasonló okok miatt – kisebb összeget oszthat szét az év hátralévő részében a tárca – állítják. Megtudtuk azt is, hogy a konszolidációs tárgyalások folytatódnak a szakmai szervezetekkel, s az esetleges újabb többletforrások szétosztásakor figyelembe veszik a most felosztott összeget is. VG

Pénzt kapott kórházak listája

a tatabányai

a miskolci

Kenézy (Debrecen)

Kanizsai Dorottya

a budapesti Szent János, Szent István, Szent László, Károlyi, Péterfy, Honvéd és az Irgalmas Rendi

a miskolci

Kenézy (Debrecen)

Kanizsai Dorottya

a budapesti Szent János, Szent István, Szent László, Károlyi, Péterfy, Honvéd és az Irgalmas Rendi -->

nemzeti erőforrás miniszter járóbeteg szakellátás hatályos jogszabály
Kapcsolódó cikkek