Cégvilág

Októbertől épül az új tatabányai innovációs központ

Magyarország ötödik legnagyobb ipari parkjában, Tatabányán új innovációs központ létesül, melynek alapkőletételére holnap kerül sor.

Az innovációs központ a tatabányai ipari park egyik legfrekventáltabb helyén, 1 hektár nagyságú területen létesül, ahol egy közel 2800 m2 hasznos területű, többszintes, akadálymentesített épület zöldmezős beruházás keretében épül fel, melyben kutatóhelyek, irodák, kísérleti műhelyek, laboratóriumok, oktató- és előadó termek kapnak helyet, a legkorszerűbb informatikai infrastruktúrával ellátva.

Az innovációs központot egy erre a célra létrehozott projektcég, az IPTECH-INNO Ipari Technológiai Innovációs Központ Projekt Kft. valósítja meg, saját erő, bankhitel és uniós pályázati pénzforrások felhasználásával, melynek tulajdonosa a budapesti székhelyű „K+F” Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Központ Kft.

Az innovációs központ létrehozásának célja a korszerű környezettudományi technológiák elterjesztése, a megújuló energiaforrások hasznosítása és a hatékony hulladékhasznosítás elősegítése a régióban működő vállalkozások együttműködésével, és az egyetemi, főiskolai tudományos eredmények ipari alkalmazásával.

A tatabányai innovációs központ létrehozását az indokolja, hogy az elmúlt tizenöt évben dinamikus ipari fejlődés ment végbe a Tatabányai Ipari Parkban és a város más részein. A létrejövő ipari innovációs központ egyik legfontosabb feladata lesz elősegíteni a helyi kis- és közepes vállalkozások megerősödését, hogy alkalmassá váljanak a magasabb hozzáadott értékű innovációs tevékenységek végzésére is.

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács innovációt segítő tevékenységének eredményeképpen az IpTech–Inno Kft. a Tatabányai Innovációs Központ megvalósításához 283.376.800,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a KDOP 1.1.1/B pályázatán.

Az építési munkák 2010. októberben kezdődnek, és várhatóan 2011. májusban fejeződnek be, az új innovációs központban 10-15 innovatív vállalkozás és fejlesztő iroda kap helyet, és ezáltal 70-80 új  fejlesztői munkahely létesül. A központot a jövőben 4-5 főállású alkalmazott fogja működtetni, mely részben innovációs fejlesztő és koordináló feladatokat, részben épület üzemletetési feladatokat fog ellátni.

A tatabányai ipari parkban több mint 20 multinacionális és hazai cégnek van termelő gyára (pl. Bridgestone, ASG, Coloplast, Grundfos, Suoftec, stb.) és ezekben több mint 5 ezer alkalmazott dolgozik.

 

Tatabánya ipari park iptech-inno innovációs központ
Kapcsolódó cikkek