Cégvilág

"Őrjöngő" képviselők - Minden banki mozgást figyelne az USA

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a közelmúltban állapodott meg a banki tranzakciók vizsgálatával kapcsolatos szabályokban, de a jelek szerint Washington ennél tovább menne – az Európai Parlament képviselőinek nem kis felháborodására.

A jelenlegi szabályok szerint az amerikai nyomozóhatóságok meghatározott, terrorizmusellenes nyomozások esetében tekinthetnek bele az EU és az Egyesült Államok között létrejövő banki pénzmozgások részleteibe.

Az adatok kiadásának feltétele az előzetes egyeztetés az uniós nyomozóhatósággal, az Europollal, feltéve, hogy az adott pénzmozgás meghaladja a 10 ezer dolláros értéket. A megállapodást a banki adatok figyelésére létrehozott szervezet nyomán Swiftnek (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) nevezik.

Ugyanakkor a Washington Post híradása szerint az Obama-kormány azt tervezi, hogy minden, az országba bevezető, és onnan kiinduló banki tranzakciót megfigyel. Ennek érdekében az amerikai bankoknak minden egyes külföldre irányuló tevékenységet jelenteniük kell. Ez a lap szerint drámai intézkedés a terrorizmus és a pénzmosás akadályozására.

Az Európai Parlament tagjai ugyanakkor a javaslat "pontosítását kérik" – a The Register szerint a kifejezés uniós eufemizmus az őrjöngésre.

A tengerentúlon egyébként gőzerővel dolgoznak az információáramlás ellenőrzésén: a közelmúltban merült fel egy törvényjavaslat, amely minden telekommunikációval foglalkozó cég számára kötelezővé teszi, hogy betekintést engedjen az által lebonyolított adatforgalomba. Az indoklás: az internet, és a mobilkommunikáció terjedésével az állam számára egyre nehezebbnek bizonyul az adatfolyam ellenőrzése. A folyamat egyik célpontja a RIM, hiszen a BlackBerry gyártóját már több ország kormánya is figyelmeztette, hogy tegye lehetővé a készülékeken küldött, és azokon fogadott üzenetek lehallgatását.

banki tranzakció terrorizmus lehallgat Európai Parlament Swift Europol
Kapcsolódó cikkek