Cégvilág

A legnagyobb - Irodaház lesz a hűvösvölgyi laktanya, fotó

Jobb ingatlanpiaci időkben is jelentős irodafejlesztésnek számítana az egykori hűvösvölgyi laktanya újrahasznosítása, a mostani helyzetben pedig a főváros első számú ingatlanberuházása az SCD csoport jövő márciusban elkészülő projektje.

„A teljes 12,6 hektáros terület fejlesztésének első üteme márciusban indult az egykori kadétiskola felújításával. A 13 ezer négyzetméteres épület és a mellette álló kétezer négyzetméteres hajdani trafóház A+ kategóriájú irodaházként újul meg a beruházás nyomán” – nyilatkozta lapunknak Tomcsányi Gábor, az SCD Group Zrt. vezérigazgatója.

Jó okuk van az óvatosságra: a fővárosi irodapiac a túltelítettség jeleit mutatja. A hírek szerint az üresedési ráta túl van a 30 százalékon, a havi bérleti díjak a négyzetméterenkénti 12 euróhoz közelednek, a bérlők pedig megengedhetik maguknak, hogy a lejárat előtt akár három évvel is újratárgyaltassák meglévő szerződésüket a kedvező feltételeket prolongálandó.

„Az Officium néven megújuló hadapródiskola különleges építészeti-környezeti adottságával, kiváló lokációjával, környezettudatos épületgépészeti megoldásaival és magas műszaki felszereltségével emelkedik majd ki a kínálati mezőnyből” – hangsúlyozta Tomcsányi Gábor. A kockázatokat egyébként az SCD csoport maga is igyekszik minimalizálni: a teljes komplexum 55 százalékára már van előbérleti szerződésük. Klasszikus, spekulatív irodafejlesztésre különben sem lehet manapság bankhitelt felvenni, az Officium fejlesztését finanszírozó MKB és OTP Bank így is 40 százalékos elköltött önerőt követelt meg a banki finanszírozás megkezdéséhez.

A megcélzott bérleti díj a szolgáltatáshoz mérten maga is A+ kategóriájú lesz: lapunk becslése szerint elérheti a 22 eurós négyzetméterenkénti árat is. „A kétezer négyzetméteres volt trafóházat saját székházunknak szerettük volna megtartani, végül a szinte a tervezőasztalról adtuk bérbe egy magyar cégnek” – büszkélkedett a kereslet erősségével a vezérigazgató.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ingatlanberuházás OTP hűvösvölgyi laktanya Tomcsányi MKB SCD Group Officium
Kapcsolódó cikkek