Cégvilág

A Mátrai Erőmű leállítja 300 milliárd forintos beruházását

A Mátra Erőmű fejlesztés két beruházója, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és az RWE úgy döntött, hogy leállítja a Mátrai Erőmű Zrt. 300 milliárd forint költséggel járó, kapacitásbővítő beruházását - közölték a beruházók csütörtökön.

A közlemény szerint a tulajdonosok, mérlegelve a gazdasági megtérülést, a környezetvédelmi szempontokat és Magyarország, valamint az energiagazdálkodási terveit, úgy találták, hogy hosszútávon nem lenne rentábilis a tervezett közös beruházás, így leállították a Mátrai Erőmű Zrt. új blokkjának beruházási tervét.

Az erőmű négy éve jelentette be az új, 440 megawattos fejlesztési tervet, ami 2011-12-től a meglévő kapacitások körülbelül 50 százalékos bővítését jelentette volna. A tervezett beruházás jelentős külső pénzügyi erőforrások bevonásával és az energiaszektorban is kiemelkedő nagyságú hitellel jöhetett volna csak létre.

    A közlemény szerint a döntés legfőbb oka a változó makrogazdasági környezet, amely egy ilyen léptékű beruházásnál komoly kockázati tényezőt jelent. Ennek ismeretében a beruházóknak a lehető legracionálisabb döntést kellett meghozniuk. A megegyezés alapját képező tanulmányok kifejtik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, a beruházás pénzügyileg instabil, figyelembe véve a pénzpiaci folyamatokat, a villamosenergia árát és hogy a lignittel üzemelő új blokkok felépítése után további környezetvédelmi költségekre is kellene számítani az Európai Unió szigorodó jogszabályi háttere miatt.

rve Mátrai Erőmű beruházás MVM erőmű
Kapcsolódó cikkek