Cégvilág

A "péceli csoda"

A válság ellenére is növelni tudta forgalmát és alkalmazottai számát a péceli Freudenberg NOK Mechatronics Hungary Bt. Az idén 30 százalékos bővülésre számít Karagics András, a mechatronikai termékeket, visszacsapó szelepet, tükörfűtést, nyomtatott áramköröket gyártó cég igazgatója, noha már tavaly is jelentősen bővült a forgalom.

Mindez annak köszönhető, hogy a beruházásokat nem állították le akkor sem, amikor a világválság kitörését követően a mélybe zuhant az egész alkatrészgyártó iparág rendelésállománya. A folyamatos gyárfejlesztés eredményeként már az elmúlt évben is sikerült új termékekkel jelentkezniük a piacon. Ezt pedig olyannyira értékelték a megrendelők, hogy folytatni kellett a beruházásokat. Azután, hogy az anyacég gyártósorokat telepített át egy német és egy lengyel üzemből, több százezer euróért új gyártóberendezéseket is telepítettek a péceli szelepgyártó üzembe.

„A jövő év elején hasonló nagyságrendű kapacitásfejlesztő beruházásokat hajtunk végre” – mondta Karagics András, hozzáfűzve, hogy a jelenleg mintegy 10 ezer négyzetméteren termelő és raktározó társaság rövidesen egy frissen elkészült ezer négyzetméteres raktárat bérel kivitelező partnerétől.

Ha csupán az árbevételi és a foglalkoztatási adatokat nézzük, úgy tűnik, a világválság semmilyen hatással nem volt a péceli vállalatra. Három évvel ezelőtt 128 fővel 3,6 milliárd forintos forgalmat értek el; tavalyelőtt 164-re, majd 186-ra emelkedett a saját alkalmazottak száma. Az 5,3 milliárd forintos forgalomhoz aztán még 150 bérelt munkásra is szükség volt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

alkalmazott mechatronika Freudenberg tükörfűtés Pécel gyár beruházás
Kapcsolódó cikkek