Cégvilág

Az Apple-vezér "beszólt" a riválisoknak

Steve Jobs meglepően offenzívan nyilatkozott a tábla PC piaci riválisokról, miközben az Apple pénzügyi eredményei kissé elszomorították a befektetőket.

"A jelenlegi, 7 hüvelykes tábla PC-k eleve halottak. A gyártóik fájdalmas leckét fognak kapni arról, hogy a készülékeik túl kicsik" – fogalmazott az Apple vezére, miután a cég a vártnál gyengébb értékesítési adatokat közölt. A negyedik negyedévben a vállalat 4,19 millió iPadet adott el, miközben az elemzők 5 millió fölötti értékesítésre számítottak. Ráadásul a bruttó haszonkulcs is csökkent, mivel a céges eladások nagyobb részét az iPad tette ki, amelyet kisebb marzzsal adnak el, mint az iPhone-t. Ezzel az Apple haszonkulcsa a Wall Street-i átlag alatt maradt.

A hírek hatására az S&P index második legnagyobb cége a tőzsdezárást követő órákban 6 százalékot zuhant, ami 2008 óta nem látott árfolyamcsökkenés. A Reuters emlékeztet arra, hogy még Jobs kemény szavai sem segítettek sokat a papíron, annak ellenére, hogy a vezérigazgató hangsúlyozta: a Blackberry gyártója, a RIM szerint még jó ideig nem éri utol az Apple-t. A nagy rivális operációs rendszert, az Androidot töredezettnek nevezte Jobs, aki szerint csak pár hiteles versenytárs akad a tábla PC piacon. Mitöbb, a vezérigazgató az árversenytől sem tart, mert úgy látja, az iPad 499 dolláros árát nem tudják majd leküzdeni a riválisok.

Az Apple Inc. adózott eredménye 70 százalékkal 4,3 milliárd dollárra ugrott üzleti évének negyedik negyedében, forgalma 12,2-ről 20,34 milliárd dollárra emelkedett. A társaság idén 14,1 millió iPhone okostelefont adott el világszerte, 91 százalékkal többet, mint tavaly.

Felmerül a kérdés az elmúlt két hónap eszeveszett Apple száguldás után, hogy mennyire biztosan lehet az eddigi növekedést előrevetíteni a következő évekre, hiszen versenytársak tucatjai szorongatják már most az okostelefon piacon az Apple-t. A piac most azt árazza, hogy az Apple minden évben képes lesz az Iphone-hoz hasonlóan sikeres termékkel előrukkolni, vagyis megmarad a versenyelőnye, ami ezen a piacon azért igencsak kétséges. A Cashline prognózisa szerint az Apple ugyanazt a sztorit járja majd be, mint 2007-ben a Google vagy a Nokia, a kérdés csak az, hogy mikor tartanak felezőbulit a részvényesek: még ebben az évben vagy csak jövőre

RIM Apple S&P Android iPad tábla PC jobs iPhone
Kapcsolódó cikkek