Cégvilág

Beismerte a Google: címeket és jelszavakat lopott

A Google a Street View alkalmazás brit bevezetése kapcsán beismerte, hogy a képek rögzítése során engedély nélkül rögzített e-mail címeket és jelszavakat.

A Google megfogalmazása szerint tévedésből gyűjtötte le a személyes adatokat, Alan Eustace, a vállalat egyik menedzsere hangsúlyozta: tisztában vannak vele, hogy nagy hibát követtek el. A brit hatóságok már vizsgálatok kezdtek az ügyben és a Scotland Yard jelenleg azon dolgozik, hogy kiderítse, történt-e bűncselekmény.

A Google 2008-ban küldte a szigetországban speciális kameráival felszerelt autóit a Street View alkalmazás bővítéséhez. A járművek 360 fokban rögzítenek képeket a városi utcákon, ezekből épül fel a Street View, amely lehetővé teszi egy-egy város virtuális bejárását. A módszer több országban is tiltakozást váltott ki, mert a kamerák bizonyos esetekben "belestek" a kertekbe, illetve olyan információt rögzítettek, amelyek nyilvánosságra hozása sérteti a személyiségi jogokat - írja a Daily Mail.

Most azonban az is kiderült, hogy a Google nem csak a képek felvételekor követett el hibákat. Az autók ugyanis a "lehallgatták" a vezeték nélküli hálózatokat, amit elhaladtak a házak előtt, és e-mail címeket, jelszavakat, és más személyes adatokat rögzítettek. A Google eleinte tagadta a wi-fi hálózatok pásztázásának tényét, de mostanra kiderült, hogy bizonyos esetekben teljes e-maileket és weboldalakat tároltak el, igaz, csak az olyan hálózatokról, amelyeket nem védték jelszóval.

személyes adat e-mail street view wi-fi jelszó Google
Kapcsolódó cikkek