Cégvilág

Drágább a mobil, ha a munkások nem ugranak ki az ablakon?

A Foxconn elektronikai gyártó anyavállalata, a Hon Hai a Citi elemzője szerint hamarosan áremelést jelent be megrendelőinek, akik között megtalálható az Apple és a Nokia is.

A tajvani Commercial Times gazdasági lapnak nyilatkozva a Citibank elemzője, Chang Kaiwei úgy vélekedett, hogy a Hon Hai, a Foxconn tulajdonosa októberben bejelenti, hogy árat emel megrendelői, az Apple, a Nokia és a Sony Ericsson számára – tudósít a Reuters. A vállalat a világ legnagyobb elektronikai összeszerelő cége, amely többek között az iPhone-t szereli össze. 

A Foxconn a közelmúltban már tett áremeléssel kapcsolatos bejelentést arra hivatkozva, hogy a kínai üzemekben végrehajtott béremelés növeli a termelés költségeit. A Hon Hai 900 ezer főt foglalkoztat Kínában, a Foxconn pedig az elmúlt hónapokban a gyáraiban megfigyelhető öngyilkossági hullám kapcsán került a figyelem középpontjába. Médiajelentések szerint a cégnél alkalmazott embertelen munkakörülmények is hozzájárultak a tragédiákhoz.

A Foxconn ennek hatására átlag 2 ezer jüanra emelte a dolgozók bérét és ígéretet tett a munkakörülmények javítására. Ugyanakkor a mostani hír azért érdekes, mert tegnap jelent meg egy 1 700 Foxconn-dolgozó körében elvégzett felmérés, amely szerint továbbra is túl hosszú munkaidő, és spártai munkakörülmények jellemzőek a vállalatnál, emellett a cég tömegesen alkalmaz gyakornokokat, akiknek nyomott béreket fizet. A Foxconn megalapozatlannak nevezte az állításokat és közölte, hogy a dolgozóknak csak 7,6 százaléka gyakornok és azok, akik túlóráztak, önként tették azt.

bér foxconn Apple Nokia öngyilkosság Hon Hai
Kapcsolódó cikkek