Cégvilág

Greenpeace: A vörösiszap mérgezőbb, mint mondják - Újabb halott

A Greenpeace mai sajtótájékoztatóján közölte: saját méréseik szerint az ajkai tározóból kiömlő, katasztrófát okozó vörösiszap jóval több mérgező anyagot tartalmaz, mint azt a hivatalos források jelezték.

"Saját mérések szerint a mérgező anyagok szintje magasabb a hivatalosan elismertnél" – mondta mai tájékoztatóján Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország munkatársa. A környezetvédelmi szervezet adatai szerint a vörösiszapban feloldott arzén mennyisége huszonötszöröse az ivóvízben megengedettnek. Emellett az iszapban található higany és króm szintje is magas – tudósít a Dow Jones.

Pénteken ötre emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma, miután a veszprémi kórházban meghalt egy idős férfi. A mérgező anyag tegnap elérte a Dunát, a folyó pH értéke jelenleg 8-as, ami a Katasztrófavédelem szerint nem jelent veszélyt az élővilágra.

Az ajkai katasztrófáról minden információ egy helyen itt!

Csütörtökön megkezdték a kárfelmérést az iszapkatasztrófa sújtotta területeken a biztosítók. Orbán Viktor a vörösiszappal elöntött Kolontáron tájékozódott a katasztrófahelyzetről. A miniszterelnök sajtóértesülések szerint a katasztrófa-sújtotta Kolontáron kijelentette: Itt nincs értelme helyreállításnak.

Nézze meg a helyszínen készült videóriportunkat!

A Mal Magyar Alumínium Zrt. tegnap beadta fellebbezését az üzem bezárását elrendelő határozat ellen az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőségnél.

iszap Greenpeace króm higany arzén vörösiszap mal környezetvédelmi
Kapcsolódó cikkek