Cégvilág

Kipukkant a netbooklufi

A válságadó padlóra küldi a céges számítógép-beszerzéseket.

Drámaian rossz negyedévet zárhattak Magyarországon a személyiszámítógép-márkák, az egy esztendővel korábbihoz képest közel 30 százalékkal zuhant a piac – derül ki az IDC piackutató előzetes adatokat tartalmazó harmadik negyedévi felméréséből. (A cég kimutatásában a márkáktól a nagykereskedelemnek szállított mennyiségek szerepelnek.)

Az asztali PC-knél több mint 8 százalékos volt a visszaesés július és szeptember között az előző évi hasonlóan negatív mutatójú időszakához képest. Ezt a PC-kategóriát inkább a vállalatok és az intézmények vásárolják, otthoni felhasználásra még az újabban piacra dobott érintőképernyős modellek sem igazán kelendők – mondta Fauszt Gábor, az IDC elemzője. Mint hozzátette, a kormányzat továbbra sem költ hardverre, a cégek pedig még a válság utóhatásait nyögve a korábbiaknál visszafogottabbak. Az elmúlt negyedévben ötszáznál nagyobb darabszámú projekt nem is volt Magyarországon, pedig nem is olyan régen még több ezer darabos PC-beszerzésekről is lehetett hallani.

A notebookpiacon még jelentősebb, 25,9 százalékos volt a zsugorodás. Ez Fauszt Gábor szerint az év eleji túlkészlezetéssel magyarázható; ennek következtében a disztribútorok erre a negyedévre tudták kitakarítani a raktáraikat, addig újabb tételeket nem nagyon rendeltek. A hordozható számítógépek tömegesen még ma is inkább lakossági és nem üzleti terméknek számítanak, a lakosságnál viszont láthatóan elfogyott a tartós fogyasztási cikkekre szánt pénz – húzta alá Fauszt Gábor.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

válságadó netbook PC számítógép piac
Kapcsolódó cikkek