Cégvilág

Megegyeztek a kórházak többletpénzének felosztásáról

December elején juthatnak hozzá a kórházak az Egészségbiztosítási Alap 2007-2008.évi 27,5 milliárd forintos maradványához.

Elosztásáról megegyeztek a szakmai szervezetek az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a VGO-nak elmondta: a pénz felét a tb-bevételek arányában kapják meg az intézmények, a másik felét pedig az mértéke, az intézmények számára engedélyezett teljesítmények túllépése és a várólisták hossza alapján osztják föl. Kapnak a pénzből az önálló szakrendelők is.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés

Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával.

Időpont: 2010. november. 4.

Elmondta azt is: az összeg csak egy részét fedezi az intézmények felhalmozott adósságának, ugyanis a lejárt számlák összege júniusban közel 40 milliárd volt. A most készülő, harmadik negyedévi adósságfelmérés összegzése után annak duplájával lehet számolni. Újabb forráspótlás nélkül a kórházak hiánya év végére megközelítheti a 100 milliárd forintot. Így - az ágazat konszolidációjához - szükség lenne további pénzjuttatásra.

December elején juthatnak hozzá a kórházak az Egészségbiztosítási Alap 2007-2008.évi 27,5 milliárd forintos maradványához. Elosztásáról megegyeztek a szakmai szervezetek az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a VGO-nak elmondta: a pénz felét a tb-bevételek arányában kapják meg az intézmények, a másik felét pedig az adósság mértéke, az intézmények számára engedélyezett teljesítmények túllépése és a várólisták hossza alapján osztják föl. Kapnak a pénzből az önálló szakrendelők is. Elmondta azt is: az összeg csak egy részét fedezi az intézmények felhalmozott adósságának, ugyanis a lejárt számlák összege júniusban közel 40 milliárd volt. A most készülő, harmadik negyedévi adósságfelmérés összegzése után annak duplájával lehet számolni. Újabb forráspótlás nélkül a kórházak hiánya év végére megközelítheti a 100 milliárd forintot. Így - az ágazat konszolidációjához - szükség lenne további pénzjuttatásra.

kórházak többletpénz adósság Csiba Gábor
Kapcsolódó cikkek