Cégvilág

Pörög a Belváros - Minden a budapesti irodapiacról

A RERA (Real Estate Research Association – Ingatlanpiac-kutatók Egyesülete) – melynek tagjai a Colliers International, EHL Hungary és az ESTON International – elkészítette harmadik negyedéves irodapiaci beszámolóját, amelyben a budapesti irodaállomány legfrissebb adatait vizsgálja.

A RERA 2010 harmadik negyedéve során az átadásra került épületekkel együtt 2,33 millió négyzetméternyi modern irodaállományt vizsgált. A technikai feltételek alapján „A” kategóriába sorolt irodaházak továbbra is jelentős részét, mintegy 71,5 százalékát teszik ki a teljes állománynak. A harmadik negyedévben 27 000 négyzetméter irodaterület került átadásra, amely az előző negyedévhez képest 56,2 százalékkal, 2009 azonos negyedévéhez képest pedig 66,1 százalékkal alacsonyabb értéket jelent. 

A RERA mérései alapján az átlagos kihasználatlansági ráta a harmadik negyedévben 26,8 százalékra nőtt, mely az előző negyedévhez képest kismértékű emelkedést jelent. A trend a növekedés lassulását mutatja, az irodapiaci kihasználatlanság rövidesen elérheti a csúcspontot.

A harmadik negyedévben összegyűjtött irodabérleti tranzakciók összterülete megközelítette a 60 000 négyzetmétert, mely növekedést mutat az előző negyedévhez képest, jelezve a piaci aktivitás élénkülését. Az alpiacokon belül a legnagyobb bérlői aktivitás a Belvárosban (CBD) tapasztalható, több mint 19 000 négyzetméterrel, mely az összes bérleti szerződés 32,8 százalékát tette ki. A Váci úti irodafolyosó némileg veszített népszerűségéből, és inkább a budai irodaházakat jellemezte az előző negyedévnél magasabb bérlői aktivitás.

Az összes tranzakció 42 százalékát az új szerződéskötések teszik ki. Jelenleg többnyire az ezer négyzetméter alatti területtel rendelkező cégek döntenek a költözés mellett. A nagyobb létszámú vállalatokra ellenben az jellemző, hogy szerződésük lejártakor – az eredeti vagy új feltételek mellett – költözés helyett inkább hosszabbítanak. A harmadik negyedévben gyarapodott azon vállalatok száma, amelyek bővítették jelenleg bérelt területüket.

Az utóbbi negyedévekben egyre inkább nőtt a jó műszaki állapotban lévő, jó lokációval rendelkező „B” kategóriás irodaházak népszerűsége, amely ebben a negyedévben az összes szerződéskötés 34 százalék-át jelentette. A harmadik negyedév legjelentősebb tranzakcióját is egy „B” kategóriás irodaházban regisztrálták, amely egy 8 373 négyzetméteres szerződéshosszabbítás volt. A legnagyobb új bérleti szerződést pedig a Transcom Hungary kötötte, ezzel növelve az IP WEST Irodaház telítettségét.

A nettó piaci felszívás ebben a negyedévben a második negyedévi értékhez hasonlóan közel 35 000 négyzetmétert ért el, ami most a teljes bérlői aktivitás 59,1 százaléka jelentette. A harmadik negyedévben átadott irodaházakban az átadás időpontjára 6 231 négyzetméter került bérbeadásra, ami az összes új irodaterület 23,1 százaléka.


nettó felszívás Eston EHL irodaállomány tranzakció IP West szerződéskötés CBD ingatlanpiac Transcom colliers
Kapcsolódó cikkek