Cégvilág

Százezreket fizethetnek az autósok az autópályakezelő hibájából

Az autósok több tízezer, vagy akár több százezer forintja is bánhatja járműkategóriától függően az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. e-matrica értékesítési rendszerének péntek reggeli leállását.

A virtuális matricaárusítás a gyorsforgalmi utakat üzemeltető cég hibája miatt szünetelt, a pótdíjat azonban a sztrádákat díjfizetés nélkül használókkal fizettetik meg. A személygépkocsi-tulajdonosok büntetése akár 63 750 forint, a kamionosoké 330 ezer forint is lehet.

Hiába próbálkoztak az autópályák használatára készülő autósok péntek reggel hét órától kilenc óra húszig – az ÁAK ügyfélszolgálati irodáiban, viszonteladóinál, de még mobiltelefonon sem vásárolhatták meg sztrádamatricájukat. A társaság közleményben kérte ügyfeleit, hogy aki a műszaki problémák miatt nem váltotta meg úthasználati jogosultságát, „mielőbb” pótolja a hiányosságot, a bliccelésért járó büntetés így még elkerülhető.

A kényszerből bliccelők a pótdíjakat valójában akkor úszhatják meg, ha éjfélig megvásárolták matricájukat. Ebben az esetben ugyanis az ÁAK informatikai rendszerének fel sem tűnnek a díjfizetés nélkül megtett kilométerek – az adatbázis ellenőrzésekor a számítógép megtalálja azutólagfi zető autós gépkocsijának rendszámához tartozó virtuális címkét – írja a Népszabadság.

Rosszabbul járnak, akik az ÁAK hibájából nem tudták megváltani matricájukat és mondjuk hosszabb időre elhagyták az országot, vagy egyszerűen csak nem hallották a sztrádaüzemeltető felhívását. Szombaton nulla órától ugyanis már hiába vásárolják meg a hiányzó e-matricát, a pótdíjazás elkerülhetetlenné válik.

A méltánytalanságot az ÁAK-nál is érezhették. Erre utal legalábbis, hogy a társaság pénteki első közleményében még arról írt: ha rendszerük hibáját délelőtt tíz óráig nem sikerül elhárítaniuk, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH) egyeztetve díjmentessé teszik az autópálya-használatot. Erre azonban végül nem került sor – de nem csak azért, mert az informatikai probléma kilenc óra után húsz perccel megoldódott.

 

mobiltelefon autópályamatrica ÁAK autós ellenőrzés büntetés
Kapcsolódó cikkek