Cégvilág

Titokban visszavásárolta a problémás autókat a Toyota

A Toyota egy a közelmúltban beadott bírósági dokumentum szerint titkos szerződés keretében visszavásárolt gépkocsikat néhány olyan tulajdonosoktól, akik indokolatlan gyorsulásra panaszkodtak.

A Reuters által ismertetett iratok szerint a Toyota azért vásárolta fel a hibás autókat, hogy eltitkolja az indokolatlan gyorsulással kapcsolatos gondokat a közvélemény és a hatóságok elől. Az illetékes kaliforniai bíróságnak beadott dokumentumok tanúsága szerint a Toyota titoktartási nyilatkozatot íratott alá az érintettekkel, amelyekben a tulajdonosok kötelezték magukat arra, hogy nem perelik be az autógyárat és a hibajelenségről senkit nem tájékoztatnak.

Az iratokból emellett kiderül, hogy a japán cég szerelői a tesztek során reprodukálták az indokolatlan sebességnövekedést, amelyről a volt tulajdonosok panaszkodtak. A Toyota elismerte, hogy visszavásárolt egyes autókat, de állítása szerint azért tette ezt, hogy további teszteket végezhessen rajtuk. Ugyanakkor a vállalat állítja: egyetlen egyszer sem sikerült a vizsgálat során előállítani olyan helyzetet, amelyben az autók indokolatlanul felgyorsultak.

A Toyota szerint valóban felkérték, de nem kötelezték az ügyfeleket arra, hogy írjanak alá egy a céget a felelősség alól mentesíti iratot. Ezek a dokumentumok egyébként nem bizonyítják, hogy titoktartási nyilatkozatról is szó lett volna, ezt csak a felperesek állítják.

A vállalat tavaly november óta több mint 10 millió autót hívott vissza különböző technikai gondok miatt.

vizsgálat visszavásárol teszt Toyota autógyár gyorsulás
Kapcsolódó cikkek