Cégvilág

Tolnay: a MAL Zrt. nem felelős az iszapömlésért

Egy elháríthatatlan külső erő, vagyis a természeti viszonyok alakulása okozta a Veszprém megyei iszapkatasztrófát, a MAL Zrt. munkatársai mindent a szabályok szerint tettek – mondta Tolnay Lajos a társaság vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.

A vezérigazgató szerint a belső károkra teljes körű – mintegy 20 millió forintos – biztosításuk van, szakmailag azonban nem látszott szükségesnek magasabb összegre szerződni. Hozzátette, megtesznek minden tőlük telhetőt; együttműködnek a kijelölt katasztrófavédelmi biztossal, hiszen a cég is érdekelt abban, hogy a katasztrófa okait kivizsgálják, hogy a felelősség kérdése azonosítható legyen.

Tolnay Lajos ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az üzem működése újrainduljon, hiszen 1100 alkalmazottat foglalkoztatnak, a beszállítók dolgozói gárdája 1500-ra rúg.

Számításaik szerint 2014-ig az állam 7,3 milliárd forint bruttó adóbevételtől esik el, a segélyezések 2 milliárd forintba kerülnek, és a segélyezett családok ecsült banki hitelállománya 1,5-2 milliárd forint. A MAL Zrt. tavaly  - az euróárfolyam miatt – veszteséget könyvelt el, de idén már az első 9 hónapban már pozitív volt azt eredmény – nyilatkozta Tolnay.

Mint ismeretes, október negyedikén a MAL Zrt. vörösiszap-tározója kiszakadt és elöntötte a közeli Kolontárt. A katasztrófában eddig nyolc halálos áldozatról számoltak be az illetékes hatóságok, s több tucat embert kórházban ápolnak. A 6-700 ezer köbméter iszap ömlött a Torna-patakba, később a Marcalba. A vörösiszap lúgot és nehézfémeket tartalmaz, a folyók súlyos szennyezettségét sikerült megelőzni.

iszap tolnay lajos Mal Zrt. veszprém megye devecser kolontár
Kapcsolódó cikkek