„A nyáron tapasztalt pozitív tendenciák jellemezték a szeptembert is” – foglalta össze közleményében a HUPX magyar szervezett villamosenergia-piac elmúlt két hónapjának tapasztalatait Medveczki Zoltán, a társaság vezérigazgatója.



Augusztus összesített forgalma megközelítette az 50 ezer MWh-t, szeptemberben pedig már kis híján 70 ezer megawattórányi (vagyis az előző hónaphoz képest 41 százalékkal több) villamos energia fordult meg a magyar börzén. Az időszak átlagos napi forgalma szeptemberben már meghaladta a 2300 MWh-t, a legerősebb kereskedési napon (2010. augusztus 14-én) azonban több mint 4500 MWh is forgott a hazai parketten.

A csatlakozási folyamatot lezárt tagok száma szeptember 30-án 16 volt. A HUPX az első kereskedési nap óta eltelt időszak minden napjának minden órájára tudott referenciaárat adni, ez az ár pedig továbbra is együtt mozgott más villamosenergia-tőzsdék átlagárával. "A HUPX magyar szervezetett villamosenergia-piac jegyzésárai az elmúlt időszakban hasonló tendenciát mutatnak a német/osztrák (EPEX SPOT), az osztrák (EXAA), a svájci (EPEX SPOT) és a szlovák (ISOT) tőzsdék áraival." Az áramtőzsde villamosenergia-piacra gyakorolt hatását illetően Medveczki Zoltán elmondta: „A HUPX tagjai számára a magyar szervezett villamosenergia-piac kereskedési rendszere – amely megkönnyíti a munkát és segít időt spórolni - hasznos eszköz a pozíciózáráshoz. Bízunk benne, hogy a már aktívan kereskedő tagok pozitív tapasztalatai alapján mások is úgy döntenek, hogy velünk tartanak. Dolgozunk az új termékek bevezetésének előkészítésén, amelynek keretében hamarosan újabb konzultációt kezdeményezünk jelenlegi és leendő partnereink körében.”