Cégvilág

Újabb hazai munkahelyek menekülhetnek meg: nem megy csődbe a Märklin

Az év végén véget érhet a hazánkban is jelen lévő Märklin csődeljárása, a vállalat új menedzsmenttel folytatja tovább. A vasútmodelleket gyártó cég tavaly év elején jelentett fizetésképtelenséget.

Az osztrák hírügynökség érdeklődésére a Märklin csődeljáráskor kirendelt képviselője elmondta, a vállalathoz új vezetőséget neveztek ki, ám azt, hogy milyen módon folyik tovább a vasút-modellgyártás. Nem közölték. Mint ismeretes a Märklin 2009 februárjában jelentett fizetésképtelenséget, s egyben 400 alkalmazottól vált meg. A társaság összesen ezer főt foglalkoztat Göppingenben és Győrött.

Júliusban azonban már pozitív mérleggel zárta a fél évet a vállalat. A forgalom 40,4-ről 42,6 millió euróra nőtt előző év ugyanazon időszakához képest. Az üzemi szinten a tavalyi 1,5 millió veszteség után 1,8 millió euró nyereséget könyveltek el.

A céget Theodor F. W. Märklin alapította 1859-ben a Stuttgart közelében fekvő Göppingenben: kezdetben babakonyhákat gyártott, később különféle, fémből készült játékokat. Az első mozdony 1890-ben gördült ki a gyárból. 2010 júniusában felmerült, hogy a vállalat Kínából győri telephelyére hozza a modellgyártást, erről azonban máig nem született döntés.

vasút fizetésképtelenség vasútmodell csődeljárás Győr Marklin gyár
Kapcsolódó cikkek