Cégvilág

Volkswagen: A Porsche lassabban, de biztosan a miénk lesz

Adóproblémák és amerikai befektetők által indított perek lassíthatják a Porsche integrálását a Volkswagen csoportba, de a konszern vezetése szerint a luxusautó-gyár mindenképpen az övék lesz.

"Az integrált autóipari csoport létrejön. Ugyanakkor nem kizárható, hogy eltart egy ideig, amíg végleges döntés születik, ez lassítja a folyamatot" – mondta a Porsche bekebelezésével kapcsolatban Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója.

A tervek szerint a Porsche már a következő évben hivatalosan a VW csoport részévé válik. A Porsche részvényesei novemberben hagyják jóvá az 5 milliárd eurós tőkeemelést, amellyel a leendő tulajdonos szeretné felpörgetni a vállalatot.

Ugyanakkor az AFP jelentése szerint a fúziót több tényező hátráltatja. Ezek egyikét csak "adózási akadályként" emlegeti a VW vezetése, ugyanis a német adórendszer szerint a Porsche beépítésével magasabb adósávba kerülne a Volkswagen.

Ennél is nagyobb gond, hogy harminc amerikai befektetési cég bíróság elé citálta a Porschét, mert állításuk szerint a sportautó-gyár 2008-ban tudatosan manipulálta a részvények árfolyamát. A Porsche elhallgatta a Volkswagen felvásárlásával kapcsolatos terveit, ekkor a VW részvényeinek értéke 1 000 euróig emelkedett, néhány befektetőnek pedig gyorsan szabadulnia kellett a spekulatív pozícióitól. A per jelenleg is tart

fúzió winterkorn integrál VW Porsche Volkswagen VW csoport
Kapcsolódó cikkek