Cégvilág

50 milliárdos fejlesztést hajt végre a Váci úton az Atenor

Várhatóan 2012 őszén adják át a Váci Greens első tömbjét az Elzett-gyár helyén

Kizárólag saját tőkéből, mintegy 50 milliárd forint befektetésével valósítja meg Váci úti vegyes felhasználású ingatlanprojektjének első ütemét a belga Atenor csoport – nyilatkozta lapunknak Stéphan Sonneville, a brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzett Atenor Group S. A. elnök-vezérigazgatója.

Az ingatlanszakmában meglehetősen szokatlan, hogy valaki ne vegyen igénybe banki finanszírozást: elvégre a tőkeáttéttel a fejlesztő megtöbbszörözheti a profitrátáját. Stéphan Sonneville elmondása szerint az Atenor másfajta, úgynevezett anticiklikus stratégiát követ: befektetési politikájukat a mindenkori gazdasági ciklus ellenében valósítják meg. Akkor vonják ki tőkéjüket, amikor mindenki más befektet, és akkor fektetnek be, amikor a többiek kiszállnak a befektetésből. A stratégiájuk eddig bevált: a luxemburgi és brüsszeli irodafejlesztéseiken az csúcspontján, 2008-ban adtak túl – az ingatlanhozamok a Benelux-régióban akkoriban 4,5 százalék alatt jártak. Részben az ezekből befolyt pénzt fektették építési telkekbe még abban az évben Magyarországon – illetve Romániában –, ebből a pénzből kezdik meg az idén a Váci Greens irodakomplexum fejlesztését.

Az Atenor vezetése tisztában van vele, hogy a budapesti irodapiacon rendkívüli a túlkínálat, hogy a kihasználatlan irodaterület aránya meghaladja a 25 százalékot. Avval is számoltak, hogy az irodafejlesztések 2009-től folyamatosan csökkennek, 2011 végére pedig átadási szünet állhat be. Az Atenor éppen erre a „kínálati vákuumra” időzíti a Váci Greens átadását. Kisméretű, maradék-irodaterületek nagyon sokfelé lesznek bérelhetők városszerte, egybefüggő, nagy bérirodákból azonban akár hiány is kialakulhat akkorra – az Atenor pedig éppen ilyennel fog jelentkezni. „Az időzítésen múlik a projektünk sikere, éppen ezért nem akartuk banki hiteltárgyalásokkal vesztegetni az időt” – adta meg a magyarázatát Stéphan Sonneville, miért valósítják meg a fejlesztést tisztán saját erőből.


Az most építendő, 15 ezer négyzetméter hasznos alapterületű első irodatömb műszaki adottságait a nagy irodakapacitást lekötni szándékozó leendő bérlő igényeinek rendelték alá. „A nagy területi igényű bérlők általában az infokommunikációs, illetve a bankszektorból érkeznek. Mind a két iparágban különös figyelmet fordítanak az ökologikus működésre, ezért az épületet fenntartható ingatlanfejlesztéssel, a brit BREEAM „zöldszabvány” legszigorúbb előírásainak megfelelően építjük”– mondta Stépan Sonneville. Az irodaház második, 30 ezer négyzetméteres ütemébe várhatóan csak az után fognak, hogy az elsőt sikerült bérlőkkel megtölteni, majd befektetőknek értékesíteni. „Az projektek ütemezésben óvatos befektetési politikát folytatunk” – nyilatkozta az elnök-vezérigazgató.

Atenor ingatlanfejlesztés zöld anticiklikus váci út
Kapcsolódó cikkek