Cégvilág

Egy csipetnyi intelligens por elég lesz a lehallgatáshoz

Az IT-biztonsági helyzet egyre fokozódik – állítja Ian Pearson, aki a Fujitsu megrendelésére írt tanulmányt „Az élet és ahogyan majd éljük – A felhő alapú számítástechnika várható szerepe egy változó társadalomban” címmel

„Nemsokára elég lesz egy csipetnyi intelligens port beszórni a szellőzőrácson ahhoz, hogy lehallgassák az adatainkat – akár mielőtt azok az irodában alkalmazott titkosító berendezéshez jutnának. Az információ aztán észrevétlenül a kém vezeték nélküli memóriaegységére kerülhet. – írja a szerző. – Picit okosabb intelligens porral még nyomtatóra jutása előtt módosíthatják a kinyomtatni kívánt dokumentumot. Valószínűleg nem lesz könnyű megtalálni az ilyen kémeszközöket” - idézi a szakértőt a VirusBuster.

Új kártevőgyártási és -terjesztési technikákra számíthatunk. A kórokozók apró darabkákból állhatnak össze, amelyek csak a végrehajtás pontján egyesülnek. Ezeket a rosszindulatú programokat nehezebb lesz felismerni. Az adott rendszer fizikai jellemzőire alapozott támadási formák jelenhetnek meg. Egy ilyen hálózat-rezonanciás támadás arra épülhet, hogy mennyi idő alatt jut el a jel egyik pontból a másikba. Lehetővé válnak az összehangolt forgalomra és információhullámokra alapozott támadások is. Tovább súlyosbítja a biztonsági problémákat, hogy hamarosan a web lesz a politikai kampányoknak vagy akár a cégek elektronikus bojkottjának az elsődleges színtere.

„Mindebből következőleg egyre több [szervezet] elsősorban biztonsági megfontolásból dönt majd az IT kiszervezése mellett. Egy cég önmagában ugyanis aligha lesz képes felvenni a kesztyűt az új fenyegetésekkel szemben” – hangsúlyozza Ian Pearson.

A Ponemon Intézet kutatásába bevont szervezetek összesen heti 50 incidensnek estek áldozatul, azaz átlagosan mindegyik cég valamivel több mint heti egy sikeres támadást szenvedett el. Az összes kár több mint 90 százalékát webes támadások, rosszindulatú programok vagy dolgozók okozták.

Egy-egy kibertámadás következményeinek felszámolása átlagosan 14 napig tartott, s minden egyes nap 17.696 dollárba került – olvasható a tanulmányban. Ugyanakkor a belső támadások jóval több időt: legalább 42 napot raboltak el a szervezetek életéből.

„Miért sikeresek a hackerek?” – teszi fel a kérdést John Stewart, a Cisco biztonsági főnöke egy, a cége által nemrég közzétett tanulmányban. Majd megadja a választ: „Szerencséjük van, türelmesek és tehetségesek. És pénzzel is jobban el vannak látva mint a másik oldal”. Egyre pontosabban célozzák meg áldozataikat, gondosan ki tudják választani azokat, akiknek hozzáférésük van a megszerezni kívánt adatokhoz.

Ponemon virusbuster kibertámadás fujitsu IT cisco program hacker
Kapcsolódó cikkek