Cégvilág

Mintegy 7,5 milliárd forint állami gyorssegély a BKV-nak

Nem hagyja magára a csőd közeli állapotba került Budapesti Közlekedési Vállalatot (BKV) a magyar kormány - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön kiadott közleményében. A BKV így elkerüli a csődöt.

A szerdai kormányülésen ugyanis döntés született arról, hogy átutalják a fővárosi cégnek azt a 7,5 milliárd forintot, amelyre még Bajnai Gordon kormánya tett ígéretet a 2010-es költségvetés terhére.

Működőképes közlekedési vállalatra van szüksége Budapestnek, ezért a kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy átutalja a még Bajnai Gordon által Demszky Gábornak megígért 7,5 milliárd forintot.

A 2010-es költségvetés terhére odaígért támogatás kiutalásával egyelőre elkerüli a csődöt a végkielégítési és korrupciós botrányokban is érintett közlekedési cég. A kormány arról is döntött, hogy biztosítja azt az 5 milliárd forintos hitelgaranciát is, amelyet szintén Bajnai Gordon ígért meg Demszky Gábornak - áll a közleményben.

Mint ismeretes, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a fizetőképességi problémák miatt szerdán három területen felfüggesztette a BKV működési engedélyét: a HÉV-nél, a libegőnél és a fogaskerekű vasútnál. Mindháromnál megadták ugyanakkor ezzel egy időben az ideiglenes engedélyt, ami az utazóközönség számára a legfontosabb, hiszen így a közlekedés nem áll meg. Az ideiglenes engedély hat hónapig érvényes, ez idő alatt kell rendezni a pénzügyi helyzetet.

A BKV engedélyét illetően szerdán ellentmondásba került Tarlós István főpolgármester és az NKH. A főpolgármester délelőtt gyors közleményében annyit hozott nyilvánosságra a hatóság döntése után, hogy"az NKH felfüggesztette a BKV működési engedélyét pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és hat hónapos ideiglenes engedélyt adott ki. Ez idő alatt kell stabilizálni a BKV pénzügyi állapotát, ami nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés a BKV-ban csődtömeget hagyott maga után"

Később azonban kiderült, csak a három közlekedési ágban kapott ideiglenes engedélyt a BKV.

városvezetés Bajnai Budapest BKV Demszky gyorssegély csőd magyar kormány
Kapcsolódó cikkek