Cégvilág

Szomorú szezont zártak idén is a Balatonnál

Az első kilenc hónapban a balatoni szálláshelyek Magyarország kereskedelmi szálláshelyi vendégforgalmának 17 százalékát, 1 millió 6 ezer vendéget fogadtak, 5,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványában.

A vendégkör háromnegyedét kitevő hazai vendégek száma 4,9, a külföldieké 6,1 százalékkal csökkent. Az üdülőkörzet szálláshelyein regisztrált 3 és fél millió vendégéjszaka - ami közel negyede az országosnak - 7,5 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 7, a külföldieké 8,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A vendégéjszakák csaknem kétharmadát szállodákban töltötték el. A szállodai vendégéjszakák száma Somogy megyében jelentősen, negyedével, Veszprém megyében 1,5 százalékkal csökkent, Zala megyében viszont 2,5 százalékkal meghaladta az előző évit. Kiemelkedő forgalmat bonyolítottak a wellness-szállodák: vendégéjszakáik száma a tó zalai partszakaszán mintegy 70 százalékkal nőtt, a veszprémi partszakaszon pedig a tavalyinak több mint kétszeresére emelkedett. Ezzel szemben 7 százalékkal csökkent a balatoni gyógyszállodák forgalma. Az ifjúsági szállókon és a panziókban tizedével, a kempingekben csaknem ötödével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint 2009 azonos időszakában.

A Balaton térségét felkereső 273 ezer külföldi vendég közül legtöbben, 94 ezren Németországból érkeztek, de számuk és eltöltött vendégéjszakáik száma 14 százalékkal elmaradt a tavalyitól. Ausztriából 2 százalékkal kevesebb, 43 ezer vendég 6 százalékkal kevesebb éjszakára foglalt szállást, mint egy évvel korábban. Másfélszeresére nőtt az orosz és csaknem kétszeresére az ukrán vendéglétszám, ezzel szemben negyedével visszaesett a dán, ötödével a holland, több mint tizedével pedig a lengyel és az olasz vendégforgalom. Az amerikai kontinensről idelátogatók száma 17 százalékkal fogyatkozott, míg az Ázsiából, legnagyobb arányban Kínából érkezőké negyedével haladta meg a tavalyit.

A vendégek az egy évvel korábbinál rövidebb időt töltöttek el a balatoni szálláshelyeken: a belföldiek átlagosan 3, míg a határainkon túlról érkezők 5 éjszakát. A dán, holland és német vendégek megközelítőleg egy hétre foglaltak szállást, az osztrákok viszont kevesebb, mint négy éjszakára maradtak.

A tartózkodási idő a zalai partszakaszon volt a leghosszabb: a külföldiek átlagosan 5,5, a belföldiek 3,2 éjszakát töltöttek a szálláshelyeken.
Az idén szeptember végéig a balatoni szálláshelyek összesen 16,6 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt értek el, ami folyó áron 12 százalékkal kevesebb az előző évinél, és az országos szállásdíj-bevételek 17 százalékát tette ki. A bevételek nyolctizedét a szállodák realizálták, amelyből a gyógy- és wellness szállodák részesedtek a legnagyobb arányban, 36-, illetve 34 százalékkal. A szálláshelyeken elfogadott üdülési csekkek összértéke az év első kilenc hónapjában 4,2 milliárd forintot tett ki, 7 százalékkal kevesebbet a tavalyinál.

wellnesz vendégéjszaka turizmus hotel szálláshely idegenforgalom szálloda beutazó belföldi turizmus Balaton Régió
Kapcsolódó cikkek