Cégvilág

Új neveket javasolnak a közmédiumok élére

A jövő héten választhatják meg a közszolgálati médiumok vezérigazgatót, miután pénteken egyik jelölt sem kapta meg a szükséges többséget a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumában.

Nem volt meg a kétharmad, így nem sikerült vezérigazgatót választani egyik közmédium élére sem – mondta a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Balogh László. A nyolc főből álló, fideszes többségű testületnek két-két jelölt közül kellett volna kiválasztania pénteken a vezérigazgatót, a titkos szavazáson azonban senki nem kapta meg a szükséges támogatást. A szavazati arányokat nem hozzák nyilvánosságra – tette hozzá Balogh László.

Az MR1-Kossuth Rádió kereste a kuratórium MSZP-s tagját is, de egyelőre nem értük el. A kiszivárgott hírek alapján azonban úgy tudni, a jelölteket egyik ellenzéki kurátor sem támogatta. Az eddigi sajtótalálgatásokhoz képest ugyanakkor több meglepetés is volt a jelöltlistán. A Magyar Rádió élére Belénessy Csaba, az MTI mostani alelnöke és Klein Judit, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetője volt a két jelölt. A Magyar Televízió vezérigazgatójának Nagy Attilát, a jelenlegi gazdasági igazgatót, vagy Szabó László Zsoltot, az Echo Tv vezérigazgatóját szánták. A Duna tévé vezetőjének Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor producert jelölték, az MTI élére pedig Toót-Holló Tamás, belpolitikai szerkesztőségvezető és Wéber Ferenc, Sólyom László, volt köztársasági elnök sajtófőnöke volt a két jelölt.

A kuratórium elnöke azt mondja: a következő eljárásban már az egyszerű, feles többség is elég lesz, és reméli, hogy a jövő héten meg tudják választani a vezetőket. A neveket előterjesztő médiatanácsnak azonban új jelölteket kell keresnie, mert az elutasított nevekről nem lehet újra szavazni - mondja Balogh László. A kérdésre, hogy akit például a Duna Televízió esetében utasítottak el, lehet-e jelölt egy másik intézmény élére, a testület elnöke úgy válaszolt: „ezt a médiahatóságnak kell eldöntenie, ez az ő kompetenciája.”

MR1 - Kossuth Rádió-->

Magyar Televízió elnökök Magyar Rádió Duna Televízió közmédiumok kuratórium
Kapcsolódó cikkek