Cégvilág

Az egekben az élelmiszerárak

Az ENSZ jelentése szerint két éve nem látott magasságba szökött fel az élelmiszer árindex.

Az adatok szerint számos alapvető élelmiszer ára erőteljes növekszik. Az ENSZ adatai szerint a gabonafélék ára 57 százalékkal, a rizsé 45 százalékkal, a cukoré 55 százalékkal emelkedett az elmúlt hat hónapban, a szójabab pedig 16 éve nem látott magas áron kel el.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke úgy nyilatkozott: számos országban növekvő aggodalommal figyelik az áremelkedést, az élelmiszerpiacon egyre nagyobb a bizonytalanság. Számos szakértő attól tart, hogy megismétlődik a 2008-as jelenés, amikor is a magas energiaárak hasonló élelmiszerár robbanást idéztek elő.

A New Scientist emlékeztet arra, hogy a helyzet nem fog javulni, amíg a piacon ilyen gyakran keletkeznek buborékok, amelyek azután kipukkadnak. A lap szerint ebben a környezetben vagy a mezőgazdasági termelők nem gyűjtenek be elég profitot ahhoz, hogy a továbbiakban is befektessenek az ágazatban, vagy pedig a fogyasztók nem engedhetik majd meg maguknak az élelmiszereket.

És bár a jelenlegi termés előrejelzések kedvezőbbek a 2008-as válságévben jelzettnél, az elkövetkező évekre várt kaotikus időjárási helyzet miatt további növekszik a hisztéria a szektorban.

buborék élelmiszer ENSZ élelmiszerár Zoellick Világbank
Kapcsolódó cikkek