Cégvilág

Az építőipar csak zuhan és zuhan

Az építőipari termelés volumene 2010 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 12,2%-kal csökkent a 2009. októberihez képest. 2010 első tíz hónapjában a termelés 10,7%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés októberben 2,5%-kal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó csökkenése októberben is folytatódott - áll a KSH gyorsjelentésében. Mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésének volumene 2009. októberhez viszonyítva 15,9%-kal esett vissza az épületek szerkezetépítési munkáinak, illetve a szak- és szerelőipari munkák volumenének jelentős csökkenése következtében. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 8,1%-kal mérséklődött, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének visszaesése miatt, amit a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének növekedése nem tudott ellensúlyozni. Szeptemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 11,4%-kal csökkent, az egyéb építményeké 5,7%-kal emelkedett. Az év első tíz hónapjában az épületek építése 6,7, az egyéb építményeké 15,1%-kal esett vissza.

Októberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 14,1%-kal alacsonyabb volt a 2009. azonos időszakinál.

Az egyéb építmények termelése 10,8%-kal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 11,9%-kal volt kisebb, mint 2009 októberében.

Az októberben kötött új szerződések volumene egyharmadával alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 36, az egyéb építmények építésére 29,8%-kal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. A jelentős visszaesés a 2009 októberében ipari épületekre, vasút- és közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések miatti viszonylag magas bázis következménye. Az építőipari vállalkozások január–októberben kötött új szerződéseinek volumene 10,3%-kal kisebb volt, mint 2009 január–októberében.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 8,3%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egyötödével kisebb, az egyéb építményeké 0,9%-kal magasabb volt a 2009. október véginél.

Konszolidáció vagy apátia?

Novemberben 308 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez 2,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Emellett a tizenegyedik hónapban az egy évvel korábbival összevetve csökkent a végelszámolások és az új cégalapítások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az idei összes felszámolás száma november folyamán haladta meg a tavalyi egész éves értéket.

Folytatódik az építőipari cégek fluktuációjának októberben tapasztalt lassulása: az egy hónappal ezelőttihez képest jelentősen mérséklődött a felszámolások növekedésének üteme, sőt a végelszámolások és az új vállalkozások száma abszolút értékben is elmarad a tavaly novemberitől.

A tizenegyedik hónapban az ágazatban 308 vállalkozás dőlt be adósságokat hagyva maga után. Ez csak 2,3 százalékkal több céget jelent a tavaly novemberinél, így ez idén az év harmadik legkevesebb bedőlést eredményező hónapja (beleértve a szabadságolások miatt hagyományosan „eseménytelen” augusztust is). Egy hónappal korábban még 10 százalékos volt a növekedés – igaz, már az is a változás ütemének lassuló tendenciáját mutatta. A novemberi lassulás főleg az év eddigi folyamataival összevetve szembetűnő, hiszen a tizenegyedik hónap végéig bedöntött 3590 építőipar cég 16,3 százalékos emelkedést jelent. „A javulás csak viszonylagos, hiszen az idén felszámolásba vitt vállalkozások száma november folyamán már meghaladta a tavalyi egész éves értéket” – kommentált Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A felszámolások meglepő alakulásánál is meghökkentőbb, hogy mind októberhez, mind pedig tavaly novemberhez képest nagyon jelentősen csökkent az új cégek alapításának száma az ágazatban. Novemberben 304 új vállalkozást jegyeztek be, ami az októberi 427 új céghez mérten 28,9%-os, az előző év novemberéhez képest pedig 20,9%-os csökkenést mutat.

A tavalyinál kevesebb cég bezárásáról döntöttek idén tulajdonosaik: a novemberben végelszámolás alá vont 163 vállalkozás 23,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

„Erősen kérdéses, hogy az ágazatban az utóbbi két hónapban tapasztalt jelenségek a konszolidáció vagy az apátia kezdetének jelei, hiszen olyan ágazatról beszélünk, amelyben a megszűnő cégek több mint kétharmada adósságokat hagy maga után, tovább nehezítve az életben maradtak helyzetét” – fogalmazott az Opten stratégiai igazgatója. Mindenesetre a KSH ma közzétett adatai sem adnak okot a derűlátásra, hiszen mind az építőipari kibocsátás, mind a szerződésállomány csökkenést mutat az elmúlt egy év folyamán.

épületek felszámolás építőipari termelés építőipari vállalkozások építőipar
Kapcsolódó cikkek