Cégvilág

Kartellgyanú a kontaklencse piacon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a CooperVision, a FOTEX-OFOTÉRT, a Johnson & Johnson, a Kleffmann & Partner székhelyén, valamint a a Novartis CIBA Vision Üzletágának telephelyén. A GVH adatai szerint ugyanis a cégek összehangolták üzleti döntéseiket – áll a hivatal közleményében.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy Magyarországon a kontaktlencse és ápolószerei forgalmazásában piacvezető vállalkozások, illetve azok értékesítésben résztvevő részlegeik a Kleffman piackutató vállalkozás segítségével, 2003-tól napjainkig tartó időszakban egy piackutatási szolgáltatás mögé rejtett információs rendszert működtetnek.

Az információs rendszer alkalmas lehet arra, hogy a többi vállalkozás üzleti döntéseit befolyásoló üzleti adatok kerüljenek megosztásra, amely segítségével a résztvevő forgalmazók versenykorlátozó módon összehangolhatják piaci magatartásukat. Az üzleti adatok cseréjét jellemzően negyedéves gyakorisággal folytatták egymás között.

A Kleffman mint piackutató bár nem szereplője és így nem versenytársa a hazai kontaklencsét és ápolószereket forgalmazó vállalkozásoknak, azonban a kartell szervezésében és működtetésében segítséget és háttérszolgáltatásokat (infrastruktúrát) nyújt.

A gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.
Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

CooperVision Johnson & Johnson Kleffmann & Partner GVH Novartis CIBA Vision kartell FOTEX-OFOTÉRT
Kapcsolódó cikkek